Miquel Colàs, l’«empresari nat»

L’exalcalde de Reus, que va morir el passat dilluns, no només va destacar per polític: sobretot ho va fer com a empresari, sent cofundador de Brasilia

25 marzo 2025 19:03 | Actualizado a 26 marzo 2025 07:00
Se lee en 2 minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Treballador. Amb seny. Un empresari nat. Així descriuen a Miquel Colàs aquells qui el van conèixer. Colàs va morir a Reus el passat dilluns, però era originari de Tolosa, on va néixer l’any 1933. Des de ben petit es va instal·lar amb la seva família a Reus. Aquí ha estat on va desenvolupar, fins als 91 anys de vida, una llarga trajectòria on va destacar sent alcalde de la ciutat durant la transició, però on sobretot va marcar entre els seus companys com a empresari.

Colàs va cofundar, al costat de Ramon Giné, l’empresa Colàs i Giné, dedicada a la torrefacció i distribució de cafè. Més endavant, l’empresa va evolucionar fins a esdevenir Brasilia, una de les marques més reconegudes del sector en l’àmbit nacional.

«Va ser una persona amb coneixement, molt seriós, però solvent i correcte», ha destacat el director general de la Fundació Gresol, Robert Moragues. «Va ser un dels primers socis de la Fundació, vam mantenir una bona relació tant personal com professional. El recordo com un bon empresari», remarca Moragues.

Més en profunditat el van conèixer Francesc Cabré, expresident de la Cambra de Comerç de Reus, i també Antoni Pont, fundador de l’empresa Borges i president d’honor de la Fundació Gresol.

«Ell va coincidir amb Busquets, Teixidó... altres empresaris coneguts de Reus», comença Cabré, amb la intenció de remarcar la importància d’aquella generació d’empresaris. D’entre els records que guarda d’ell, en destaca un ràpidament: «Era molt bo negociant. La venda a Nestlé la va fer molt bé, però no es va quedar aturat: en va saber treure profit i va fer moltes inversions després». «Era un empresari nat, molt lluitador. Va crear una empresa (al costat de Giné) des de zero, ha pujat de baix, sap el que és lluitar i llevar-se d’hora», acaba l’expresident de la Cambra de Comerç.

Per la seva banda, Pont també manté bones paraules per a Colàs. «Va fer néixer una empresa del no-res. A banda d’amable, era una persona amb ganes de fer coses... era molt emprenedor». De la seva part més personal, en destaca les inquietuds socials: «Cuidava molt la societat civil, fet que el va portar a vincular-se amb la Fundació Gresol».

La Fira de Mostres

D’aquestes ganes de fer coses, Pont diu que en va sortir una de les grans «apostes» de Colàs: la Fira de Mostres. «Ell hi creia de veritat», diu Francesc Cabré. «Amb la seva experiència amb Brasilia, va tombar molt i li va permetre veure la importància de donar-se a conèixer en fires».

Aquest vessant també el destaca l’actual regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Reus i secretari general en excedència de la Cambra de Comerç de Reus, Josep Baiges. Ell ha recordat a Colàs com «un senyor de Reus que sempre que la ciutat li va demanar, a l’Ajuntament, a la Cambra o a la Fira, va estar a disposició per ajudar i contribuir a fer de Reus una realitat més pròspera i digna». Alhora, ha remarcat el seu impacte a la ciutat amb la creació de Brasilia, que ha qualificat d’un «exemple extraordinari de l’esperit emprenedor tan singular que caracteritza la nostra comunitat».

Per la seva banda, també la Cambra de Comerç ha volgut recordar la figura de Colàs, assegurant que va tenir «una privilegiada intuïció industrial que el va portar a fundar una marca de renom, Cafès Brasilia». També en destaquen projectes immobiliaris i grans aportacions al territori com a membre del ple de la Cambra i en la Comissió d’Urbanisme i la de Transport de la Generalitat de Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari