Mans de pessebrista: 94 anys mantenint la tradició

La Genília Tarragó, de 94 anys, ha muntat el pessebre de Cornudella de

06 enero 2024 19:23 | Actualizado a 07 enero 2024 19:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Cornudella de Montsant llueix el seu propi pessebre. Qui vulgui pot visitar aquesta representació amb el Naixement, l’Adoració dels reis, casetes, pastors, un petit riu, una sínia... Són elements que es poden veure a altres pessebres, però el del poble prioratí és únic perquè l’ha fet la Genília Tarragó de 94 anys. Li ha costat prop d’un mes de feina, i es pot visitar a la sala 1 d’Octubre.

«L’altre dia van vindre de Barcelona i em van dir que estava preciós i magnífic», explica al Diari orgullosa. L’experiència de la veïna es nota perquè molts pessebres han passat per les seves mans: «Me’n van ensenyar les germanes del col·legi del poble. I després em va venir la il·lusió per fer casetes de paper», recorda la Genília. També li’n van ensenyar a casa seva: «Em va venir al cap la idea de fer-lo en un honor al meu pare», recorda emcionada.

Amb els anys va anar mantenint la tradició i ella va passar-la als seus fills: «A un pessebre no hi poden faltar ni el Naixement ni l’Adoració, evidentment. Però tampoc un pont ni l’Estel que guia els reis i els pastors». Això és l’imprescindible i, si es vol arribar a l’excel·lència, també s’hi han de col·locar «un palauet, rametes de jardí, llums de colors, cascades i molí». «Tot en moviment», recorda la pessebrista, a més de recordar que també és important que hi hagi aigua.

Alguns dels elements imprescindibles en un pessebre són el pont i l’estel que guia

La Genília feia temps que volia fer un pessebre per a tot el seu poble. El seu fill, el Gustavo, explica que la seva mare feia temps que anava darrere d’aquest «desig». I l’any passat ho va aconseguir: amb l’ajuda d’en Gustavo i un altre amic, la senyora ha pogut fer aquesta obra nadalenca per segon any consecutiu. Ara la família s’encarrega d’obrir la sala del consistori perquè els veïns, però també els turistes de Cornudella la puguin veure.

Més enllà de l’experiència i coneixement popular de la Genília, el pessebre de l’Ajuntament de Cornudella de Montsant complirà amb el calendari que marca la tradició nadalenca catalana. Es pot visitar des del dia de Santa Llúcia. El pessebre estarà obert al públic durant pràcticament dos mesos. Va estrenar-se per Santa Llúcia, el 13 de desembre, que és la data que dona el tret de sortida a les festes nadalenques a casa nostra. I es podrà visitar fins al mes que ve: un cop passi la Candelera, el dia de Sant Blai, el 3 de febrer, la Genília i la seva família recolliran aquest pessebre. Ho deixaran ben guardat en capses, esperant per repetir-ho l’any que ve.

Comentarios
Multimedia Diari