La Biblioteca Central Xavier Amorós (BCXA) de Reus impulsa una activitat que difon, al camp educatiu, les potencialitats del seu fons de col·lecció local. Aquest està format per llibres, revistes i material audiovisual vinculat a Reus, el Baix Camp i el Camp de Tarragona. La iniciativa està adreçada, concretament, a l’alumnat d’ESO i batxillerat dels centres educatius reusencs. En paraules de la directora de les Biblioteques Municipals, Cristina Garreta, l’activitat té la finalitat de «fer valer el material de la Sala de Col·lecció Local i Reserva de la biblioteca». La idea, però, es remunta a molt abans, «quan comencem a digitalitzar la premsa històrica que tenim».
Això vol dir, recorda Garreta, que en l’actualitat aquest fons es pot consultar al seu propi espai web: biblioteques.reus.cat/biblioteca-digital. «Creiem que, a banda dels estudiosos que vénen a la BCXA a consultar el material, els alumnes de secundària de cursos més avançats, que fan el treball de recerca, per exemple, poden ser un públic potencial. De moment, estem contents de la rebuda de l’alumnat. Volem donar a conèixer que poden consultar el fons a l’equipament i a casa seva, via web».
A través de la consulta, els joves poden saber «què passava a Reus 100 anys enrere i s’ha de destacar, també, que sent Reus llavors la meitat de gran que avui, ja tenia capçalera pròpia. Això transmet la importància que tenia la ciutat en els àmbits econòmic i intel·lectual». Buscar al fons «és fàcil», ja que tot document escanejat té indexades les paraules, per fer cerques àgilment.
Una activitat «immersiva»
L’equip encarregat de dur a terme l’activitat ha estat Ans Educació, des d’on, continua Garreta, «han articulat l’activitat amb nosaltres. Volíem que fos molt dinàmica i ells l’han concebuda, també, amb un punt crític, ja que traslladen temes d’abans a l’actualitat, i hi afegeixen la perspectiva de gènere, així com altres elements de caràcter lingüístic i social».
Joan Velasco, d’Ans Educació, esmenta, per la seva banda, que en rebre la proposta, van buscar que fos «immersiva», per incentivar que «els joves consultin el fons per fer els seus treballs», i que fos «útil en l’àmbit curricular». La iniciativa inclou «diferents accions», com ara l’anàlisi de la premsa de segles passats, una dinàmica de grup en la qual associen etiquetes segons el tipus d’article assignat, com fer recerca del fons al web mitjançant unes tauletes digitals i, la darrera i més pràctica, aquella en què simulen el funcionament d’una premsa manual, «amb una mena de tampons de lletra impresa en 3D, amb tinta i un caixetó». Amb aquests elements «poden veure com de laboriós era fer una portada, és la més creativa». Garreta declara, d’altra banda, que aquestes peces mòbils, com d’imprenta, les tenim «fruit d’una col·laboració amb l’Institut Josep Tapiró, de fa anys».
Víctor García Chacón, també d’Ans Educació, explica que el projecte és «innovador», perquè pot esdevenir «un bé per al futur de la ciutat, en generar els joves possibles treballs futurs d’àmbit local».
El projecte de moment està en fase de proves i tornarà a haver-hi una altra sessió dilluns vinent, amb estudiants del Col·legi Sant Josep. La idea és que «l’activitat la puguin dur a terme diferents centres de Reus», conclou Garreta.