Les famílies dels alumnes de l’Escola la Vitxeta ja estan fartes de conviure amb la incertesa de si l’any vinent el seu col·legi tindrà una línia menys a I3 i per això, ahir, van mobilitzar-se i protestar a la Plaça Mercadal. «El curs passat ja ens van dir que ens tancaven una classe i al final es va salvar. I ara hi tornen», va explicar un dels pares d’alumnes d’aquest centre públic mentre demanava firmes contra el tancament als vianants de la plaça Mercadal.
La Generalitat els ha notificat que, el curs que ve, hauran de tancar una d’aquestes línies del curs dels més menuts a causa de la baixada de la natalitat. Però les famílies del centre creuen que poden aconseguir que el Departament d’Educació es replantegi aquesta decisió.
Per això han decidit no quedar-se de braços plegats i, ahir, van aplegar 150 persones, entre mares, pares, avis, sindicalistes i els protagonistes de la protesta, els alumnes. La convocatòria, a banda d’una protesta, era una «batucada»: «Fem música perquè ens escoltin», feia una crida el cartell de la mobilització. I per això la major part d’ells van reunir-s’hi amb timbals, maraques, xiulets i altres instruments de percussió casolans, com garrafes d’aigua.
Els més menuts són els que es van prendre més seriosament l’ordre de fer soroll. I amb els seus crits van fer que els vianants del centre de Reus s’aturessin per llegir algunes de les pancartes que lluïen les famílies. «Salvem la pública», «Cap tancament de grups a la pública», «La Vitxeta no es retalla», deien alguns dels lemes.
El principal objectiu és aconseguir que aquesta escola de la ciutat no tanqui una línia d’I3 el curs que ve, però una de les mares del centre educatiu que va protestar i una de les persones que va llegir el manifest de la convocatòria, la Mercè Vallverdú, va assegurar que aquesta amenaça contra La Vitxeta és només «una espurna». La comunitat educativa d’aquesta escola va voler convertir la protesta d’ahir en una mobilització en defensa de l’escola pública: «Volem fer soroll per fer veure a la ciutat que no és una cosa de La Vitxeta, sinó de tots i de tota la ciutat. Volem convertir això en una lluita per l’escola pública», va explicar Vallverdú al Diari.
De fet va afegir que, si s’han de tancar línies, han de ser d’escoles concertades: «La llei de concerts educatius diu que els centres concertats han de servir per oferir suport a la pública, perquè arribin allà on no pot arribar l’educació pública. Per tant, si han de tancar aules, ho haurien de fer a la concertada. Però el que ens trobem és que aquestes cada cop estan més blindades i, en canvi, a la pública cada cop hi inverteixen menys».
El següent pas d’aquestes famílies és reunir-se amb el Departament d’Educació, el proper 5 de març, per convèncer-los que no tanquin aquest centre, proper a la Urbanització Sant Joan. Abans, però, es reuniran la Generalitat i l’Ajuntament per veure si poder trobar una solució a aquesta situació. Durant la protesta d’ahir, tant l’alcaldessa, Sandra Guaita, com la regidora d’Educació, Pilar López, van apropar-se als manifestants per interessar-se i oferir-los el seu suport.