Reus ha posat punt i final a l’any de la cultura. I des de l’Ajuntament aprofiten per fer les primeres valoracions d’un 2017 que ha acollit fins a 160 projectes amb un total de 709 activitats. Moltes d’elles, una quarantena, de nova creació i que el consistori treballarà perquè tinguin continuïtat. Tot i així, la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha explicat que encara és prematur per saber quins espectacles repetiran, ja que s’han de tindre en compte factors com la voluntat dels organitzador que “del pressupost amb què comptarà l’Ajuntament”. La mateixa Caelles també ha felicitat a les 150 entitats de la ciutat que s’han involucrat amb l’any cultural i que la voluntat de la regidoria serà seguir apostant pel talent i els joves.
Per la seva banda, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha fer un balanç molt positiu del que ha suposat per la ciutat exercir de capital de la cultura catalana. “Reus ja era una plaça important en la cultura, però la capitalitat ha servit perquè encara es projecti i es reconegui més el seu nivell”, ha manifestat Pellicer. Ell mateix, també ha coincidit amb la comissària de la Capital de la Cultura Catalana 2017 (CCC’17), Montserrat Grau, a l’hora de subratllar que al llarg d’aquest 2017 “Barcelona ha mirat cap al sud per veure que es feia al país”. Per acabar, des del consistori han deixat clar que el mèrit obtingut ha estat possible gràcies a la ciutadania i a les seves entitats, els “veritables impulsors” de la CCC’17.
Les més de 700 activitats que s’han programat el 2017 s’han desenvolupat en 55 espais diferents de la ciutat. Un 81% de les propostes han estat gratuïtes i un 19% de pagament, i un total de vuit projectes han tingut la catalogació de solidaris i inclusius. Les activitats emmarcades en el programa de la capitalitat han reunit a més de 200.000 espectadors. També cal subratllar que la capitalitat cultural s’ha finançat amb un pressupost de 950.000 euros, dels quals un 50% ha estat aportació pública (Diputació de Tarragona, Generalitat i Ajuntament de Reus) i un altre 50% aportació privada.
Cultura solidària
L’any de la cultura, dins de la seva vessant integradora i cohesionadora, també ha donat suport als projectes que s’han presentat de la mà d’entitats socials del territori com ara la Fundació Pere Mata, la Fundació Bara o el Taller Ocupacional Baix Camp. Al mateix temps, la recaptació solidària establerta per les actuacions del Vermusic, que va arribar als 5.000 euros, anirà destinada al Club de Bàsquet en cadira de rodes de la Costa Daurada i a la Fundació Mossèn Frederic Bara.