La sequera manté en situació de risc la producció a zones de vinya, olivera, fruita seca i cereals

En determinats cultius, com el cirerer del Priorat i l’avellaner al Camp de Tarragona, fins i tot podrien arribar a morir les plantacions

22 julio 2024 19:52 | Actualizado a 22 julio 2024 20:08
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Malgrat que les pluges de la primavera han pal•liat parcialment la situació en algunes zones, encara hi ha determinats sectors i territoris que continuen en sequera persistent on la producció d’aliments continua en risc.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha alertat de la situació de perill que es viu a determinades zones de conreu de vinya, olivera, fruita seca i cereals i ha reclamat que s’estableixin mesures d’ajut als sectors i les explotacions més afectats per la davallada de la producció. En determinats cultius, com el cirerer del Priorat i l’avellaner al Camp de Tarragona, fins i tot podrien arribar a morir les plantacions.

En zones de regadiu, la preocupació és especialment greu a l’entorn del pantà de Riudecanyes (que enguany està al 2,05% i fa un any, quan estava al 6,39%, ja no es va poder regar), el Pantà dels Guiamets (que ha baixat al 2,53% front el 6,00% de fa un any), l’embassament Ulldecona-La Sénia (al 0,91% quan fa un any estava al 51,00%) i el Pantà de Margalef (al 2%).

Sectors més afectats

En la vinya la situació molt irregular segons els territoris. L’afectació més greu serà al Priorat, el secà de la Terra Alta i altres comarques de Tarragona on no ha plogut.

A la zona Cava, les pluges de primavera permetran salvar els ceps de Camp de Tarragona i Penedès, dels quals perillava la supervivència, però enguany gairebé no tindran producció i s’estima que la reducció de raïm podria ser superior al 35% en relació amb una campanya normal.

El sector de l’olivera ha tingut una afectació molt greu al Baix Ebre-Montsià, principal zona productora de tot Catalunya i on s’estima que la collita podria caure un 90% en relació amb una bona campanya. En general, estan afectades totes les zones de secà que, en aquest conreu, són la majoria de Catalunya: Baix Ebre-Montsià, Camp de Tarragona, Terra Alta, Segrià, Garrigues, Urgell i Penedès.

Les perspectives serien similars a fa dues campanyes, 16.000 tones d’oli, considerada la pitjor campanya d’oli d’oliva a Catalunya de les darreres dècades.

Pel que fa a l’avellaner, la zona d’influència del pantà de Riudecanyes inclou una superfície important de conreu de regadiu que, per segon any consecutiu, no podrà regar. L’afectació no serà només per a la collita sinó també per a la supervivència de l’arbrat, posant contra les cordes la continuïtat del sector.

En l’ametlla i la garrofa, la sequera persistent encara es manté i ha suposat un estrès hídric per als arbres, sobretot a plantacions de secà, de manera que les xifres definitives de collita es veurien reduïdes.

En el cas concret de la garrofa, es preveu una producció d’11.000 tones que suposaria una davallada del 38,9% en relació a la campanya anterior (18.000 tones) perquè la falta de pluges de la segona meitat de 2023 va afectar greument la floració dels arbres i, per tant, el fruit.

Pels cereals, el clima té un efecte importantíssim en la producció de cereals, que majoritàriament és de secà. La previsió de collita és especialment baixa per a les comarques del Segrià, Pla d’Urgell, Anoia i Conca de Barberà i també estaran afectades Segarra, Urgell i Noguera.

La producció esperada per la campanya 2024 és de 1.158.495 tones, un 31% per sota de la producció mitjana.

Comentarios
Multimedia Diari