Els balls parlats agafaven aquesta el relleu de la Festa Major de Sant Pere de Reus. Després d’un matí tranquil amb activitats familiars, com visites al Gaudí Centre, un concert vermut a la Bassa de Mas Iglesias o l’espectacle familiar Hamelí a l’Escola Teresa Miquel i Pàmies, a partir de les set de la tarda el protagonisme ha sigut per la sàtira. Amb La Palma com a escenari, i les localitats pràcticament plenes, el Canó de les Festes ha sigut l’encarregat d’obrir la ronda de balls amb parlaments, amb el Ball de Pastorets i també el Ball de Gitanes. «Acosteu-vos si voleu sentir quatre animalades, i no us tapeu les orelles que arriben les canonades». Així, i al so de la música, començava un acte que des del primer moment el públic ha estat a la butxaca, aplaudint ben fort.
La llamborda desapareguda de la plaça del Mercadal o la situació del Bravium –temporalment sense seu per unes obres que s’han de realitzar a l’edifici, propietat de l’Arquebisbat– han centrat els parlaments, juntament amb altres temes, des de les polèmiques amb les vacunes per la Covid-19 o actualitat política, tant local com estatal. «Han arribat els indults després de mesos de xou, ara ja els tenim a casa, però amb això no n’hi ha prou. Recuperem la il·lusió tornem a posar les urnes, enceneu la pirotècnia que comencin les espurnes!», cantava el públic seguint les lletres del Canó de Festes. D’actualitat local, la crítica s'ha centrat en la part més comercial, i és que «si vas al centro de Reus, llevat d’algun Mercadona, ja no queda res obert, sembla el desert d’Arizona».
El relleu l'ha agafat agafar el Ball de Gitanes, que des del 2005 es van reincorporar els parlaments de caràcter satíric. L’organització i format de les festes ha sigut una de les temàtiques, assenyalant que de Barraques «sense elles ens hem quedat». I pel que fa a les entrades pels actes «no parlem que sinó encara rebrem, una hora han durat i sense elles m’he quedat».
La ronda de balls amb parlament l'ha tancat el Ball de Pastorets, que d’entrada han criticat el programa, on «hi falten moltes entitats, que per seguir el drama gran oblidades a ciutat». També han intentat mirar a l’horitzó, i més concretament cap a l’any 2032 perquè «he pensat amb el savi Pellicer». Però... «que hi veus alguna cosa?», ha preguntat un dels pastors, i un altre responia: «La llamborda del Mercadal!». Entre el públic, algú aixecava una pedra que ho simulava.