La cultura com a eina de reflexió

El Centre de Documentació és un recull de milers de fotografies i testimonis orals de la història

08 marzo 2020 16:05 | Actualizado a 08 marzo 2020 16:18

La nostra entitat celebra ni més ni menys que quatre dècades de trajectòria! Sens dubte, es tracta d’una fita que no hauria estat possible sense la participació i col·laboració de persones i entitats que, durant quaranta anys, han cregut en el nostre projecte. Algunes hi han estat de passada, d’altres ens han deixat i encara hi ha qui ens ajuda a tirar endavant des dels inicis de l’entitat.    

És obvi que ens sentim orgullosos per haver arribat fins aquí —és un motiu de celebració—, però es tracta de seguir caminant i avançar amb la nostra ferma voluntat d’utilitzar la cultura com a eina de transformació social, de crítica i aprenentatge. Creiem en la tasca que realitzem dia a dia, en conèixer el passat i mirar cap al futur. 

Carrutxa va néixer l’any 1980 de la mà de diverses persones que van iniciar una gran tasca en la investigació i la difusió del patrimoni etnològic i la cultura popular. I ho va fer en un moment en què calia portar la cultura als carrers després d’haver suportat una llarga dictadura.

Després de quaranta anys, la gent més jove s’hi ha posat al capdavant i seguim creient en la cultura com una eina capaç de fer-nos reflexionar i convertir-nos en persones crítiques. Creiem, doncs, que aquest relleu no pot ser res més que una molt bona notícia, d’aquí el nostre lema d’enguany «quaranta i més».  

Seguim encaparrats a fer recerca sobre tot allò que ens defineix com a país, sobre tot allò que ens permet descobrir el passat i quines són les nostres arrels. Les festes, les tradicions, la guerra, els moviments socials, la literatura popular o la memòria històrica són línies de treball que segueixen obertes i que es van ampliant dia rere dia.  

El nostre equip és interdisciplinari i comptem amb una xarxa de col·laboradors —tant persones com entitats— dels diversos territoris on hem actuat. També formem part de la xarxa de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya; un conjunt de centres d’estudis, entitats i museus de tot el país que s’uneixen per dur a terme diferents projectes anuals.

Una història oberta al públic 

Avui, després d’aquesta llarga trajectòria, podem afirmar que comptem amb un Centre de Documentació realment privilegiat. Són molts els testimonis que han compartit amb nosaltres els seus records i vivències, i hem seguit i seguim totes les festes i tradicions del nostre àmbit geogràfic d’actuació —el Baix Camp i el Priorat— des de ben a prop. El resultat? Milers de fotografies i testimonis orals que ens permeten difondre i explicar petites històries de la història. 

El Centre de Documentació és accessible per tothom que el vulgui consultar. Atenem consultes d’estudiants, mitjans de comunicació i altres entitats o institucions. De fet, la nostra força rau en el fet de poder compartir tot el material que hem anat aplegant durant els anys, la qual cosa ens permet establir vincles amb altres persones i descobrir nous projectes. Amb tot això, enguany ens toca preparar aquest quarantè aniversari i fer-ho amb dos objectius ben clars: d’una banda, explicar tot allò que ha succeït aquests últims anys,  i donar les gràcies a totes les persones que ho han fet possible. 

Estem preparant un nou projecte que ens convidarà a reflexionar sobre el passat i sobre el present. Un nou camí que actuarà de mirall i que ens obligarà a pensar en si hem actuat d’una manera correcta, en si hem sabut gestionar les nostres actuacions en clau cultural. 
Convidem a tothom a que se’n faci partícip, que celebri amb nosaltres aquest quaranta anys i que segueixin creient en el nostre projecte: construir a través de la cultura. 
 

Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:
Comentarios
Multimedia Diari