Emprendre a Reus: un «camí solitari» on se suma gent

Les botigueres rere Batabat i El Árbol celebren 20 i 30 anys de negoci, respectivament

13 diciembre 2024 12:05 | Actualizado a 13 diciembre 2024 12:07
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Marta Sureda i Fabiana Bernaldo de Quirós són dues emprenedores, negocis de les quals arriben al seu aniversari. La botiga de la primera, Batabat, assoleix els 20 anys, i en el cas del de la segona, El Árbol, en fa 30. Les botigueres aposten per un comerç alternatiu i conscient, defugen les rebaixes per fer valer la tasca artesana i venen un ampli ventall d’articles entre els quals hi ha roba, complements, llibres en català i altres objectes fets a mà. Aprofitant les dues efemèrides, les botigueres repassen trajectòria.

Un tret curiós de la seva història és que van ser «veïnes» temporalment en coincidir les seves botigues al carrer de Sant Elies. «La Fabiana va ser un referent de dona comerciant per a mi i llavors, de botigues com la nostra, no abundaven; això ha canviat», repassa Sureda. Les dues troben que negocis com els seus «marquen la diferència», donen caliu a Reus i «li donen una identitat». Creuen, però, que caldria més reconeixement per part de l’administració pública. «Podrien fer un mapa amb els que hi ha Reus», proposa Bernaldo de Quirós.

Tirar endavant un comerç, continua, suposa «alimentar la clientela amb novetats tothora» i és «un repte de constància». Els comerços han d’evolucionar i fer recerca dels articles més curiosos, molts d’ells artesans, com dèiem, i de fabricació limitada. Tot això és una tasca de busseig sense fi.

L’estabilitat econòmica quan s’és autònoma, asseguren d’altra banda, «no arriba mai». «Quan penses que ja estàs en un bon moment, arriba una pandèmia o una crisi econòmica; és una muntanya russa permanent», coincideixen. En els seus començaments muntaven la seva vida al voltant dels horaris de la botiga. Ara també, però diuen haver racionalitzat tot molt més. «Totes dues vam pujar la canalla, gairebé, rere el taulell i, tot i que és una activitat complexa, hem creat un vincle amb els fills, molt especial; saben l’important que és la botiga per a nosaltres, és un projecte de vida», resumeixen. De la conciliació se’n fa més pedagogia ara que no pas abans, «ha calgut, però, molta gestió emocional, i és que per dedicar-te al comerç, has de ser forta», reconeix Sureda.

I acabem parlant del futur. Si una cosa tenen clara és que aquest no es pot predir. «Quan comences a emprendre jove res et fa por», assegura Sureda. Bernaldo de Quirós la complementa divertida: «Si m’haguessin dit el que costa pujar la persiana cada dia, no ho hauria fet, però clar, és que això que faig m’agrada molt». Emprendre és un «camí solitari», conclouen, però en el qual es va sumant gent. Elles, per exemple, han tingut la sort de fer aquest camí acompanyades i, a més, van unir-se a l’agrupació Comerç Solidari Reus, amb tot de comerços com els seus, amb dones emprenedores al capdavant. Les botigueres confirmen: «Són moltes responsabilitats i paperassa, però per sort un cop coneixes a altres persones en la mateixa situació que tu, dones comerciants amb la mateixa filosofia, tot canvia».

Batabat celebrarà l’aniversari dissabte 14 al Casal Despertaferro (11-22 h) amb tot d’activitats.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari