El pantà dels Guiamets tindrà la canonada connectada a l’Ebre al juny

Els regants començaran a regar passat Setmana Santa després que l’embassament hagi remuntat gràcies a la pluja

09 abril 2025 17:14 | Actualizado a 10 abril 2025 07:00
Se lee en 2 minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Les obres per portar aigua de l’Ebre fins al Priorat avancen a bon ritme. Tal com han explicat al Diari els principals beneficiats d’aquests treballs, la Comunitat de Regants del Baix Priorat, que gestiona el pantà dels Guiamets, els treballs acabaran molt abans del que estava previst. Segons es va anunciar quan van començar les obres –el passat gener–, es va establir que el termini d’execució seria de 8 mesos. Per tant i segons aquests càlculs, la canonada de connexió des de Móra la Nova fins als Guiamets no estaria enllestida fins a l’agost. Ara bé, el president de la Comunitat de Regants, Miquel Escoda, explica que “acabaran el pròxim mes de juny”.

El president diu que en les reunions amb els responsables polítics, entre els quals hi havia Hugo Morán, actual secretari de l’estat de Medi Ambient, es va posar una data límit per acabar les obres: el 28 de maig de 2025 i, així, quedava totalment descartada la idea d’acabar-les en els 8 mesos d’execució. “Estan treballant en tres o quatre punts del recorregut de la canonada alhora. Tot ens fa pensar que sí que s’estan esforçant perquè arribi molt abans. Potser no arriben al 28 de maig, però sí al juny. És la data justa perquè poguem regar amb normalitat”, declara Escoda.

El pantà de Guiamets forma part de la conca de l’Ebre i depèn de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que ha impulsat el projecte de la mà de la inversió de 5,7 milions d’euros del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. L’obra contempla una canonada que porti aigua de l’Ebre fins als Guiamets, una construcció d’una mica més de 9 quilòmetres. Les obres han estat categoritzades com a urgents, un fet que fa escurçar els terminis. A més, s’està aprofitant una antiga canalització de la mateixa comunitat de regants per a fer passar tota l’aigua.

Pluja salvavides per al pantà

Les pluges d’aquest març han permès que el Priorat i el Baix Camp s’hagin pogut recuperar parcialment. En el cas del pantà dels Guiamets i tota la seva zona d’influència (1.400 hectàrees de set pobles: els Guiamets, Masroig, Capçanes i Marçà, al Priorat i Garcia, la Serra d’Almos i Darmós a la Ribera d’Ebre), han estat unes pluges salvavides: “L’embassament ha crescut fins al 23% i la terra està humida. Això ens permet salvar la campanya d’aquest 2025”, encara que no serà una bona collita, lamenta el president. La idea que la Comunitat de Regants posa sobre la taula és poder fer el reg a partir de després de Setmana Santa, a finals d’abril i principis de maig. “La campanya la comencem normalment a mitjans de març o principis d’abril. Ara bé, amb la pluja que ha caigut podem aguantar fins a poder regar”, diu Escoda.

Encara que la data no estigui garantida, sí que compten amb que la canonada estigui acabada al juny: “Si comencem a regar ara, esperem poder empalmar amb l’arribada de l’aigua de l’Ebre al juny i, així, assegurar la resta de campanya”.

Els regants dels Guiamets acumulen anys amb unes pèrdues importants. El 2023, per exemple, els pagesos que en depenen van perdre 29 milions d’euros. Els conreus que hi ha a la zona del Baix Priorat i la Ribera d’Ebre són cirerer, ametller i vinya, en gran part. D’aquests, el més afectat ha estat el cirerer que, asseguren, ha mort tot.

Les filtracions, problema afegit

Segons la Comunitat de Regants, el pantà té aigua suficient per a fer la campanya sencera. Tot i això, s’hi suma una altra mal de cap: que el pantà té problemes amb les filtracions, a través de les quals el pantà perd “molta” aigua. “Nosaltres estem gastant 1 hectòmetre cúbic cada any per al reg, però l’embassament en perd 2,5 anualment”, especifica Escoda. La CHE ja va projectar unes obres d’impermeabilització amb un cost d’1,5 milions d’euros el 2024, però es van aturar per l’aplicació del Pla Alfa. La CHE ja ha confirmat als regants que el 2025 s’executaran aquests treballs per solucionar-ho.

Comentarios
Multimedia Diari