El Centre de la Imatge Mas Iglesias recupera una filmació històrica de 1929

La troballa d’una pel·lícula centenària enriqueix el patrimoni audiovisual de Reus mentre el CIMIR presenta una nova eina per consultar 2.700 filmacions

20 noviembre 2024 15:06 | Actualizado a 20 noviembre 2024 15:11
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Centre de la Imatge Mas Iglesias (CIMIR) de Reus ha aconseguit un doble èxit en la seva missió de preservar i difondre el patrimoni audiovisual de la ciutat. D’una banda, ha recuperat una filmació gairebé centenària del 2 de juny de 1929 que mostra la sortida de la missa major a la Prioral de Sant Pere, capturant un fragment únic de la vida quotidiana de l’època.

D’altra banda, ha posat en marxa una nova eina que permet consultar més de 2.700 filmacions del seu extens arxiu cinematogràfic.

Un document visual únic del passat

La pel·lícula, de 16 mm i una durada de 3 minuts i 37 segons, ha estat identificada com una obra de Plácido Gilabert. Filmada des de la cantonada del carrer de l’Abadia, ofereix imatges detallades de la societat reusenca del 1929: senyores amb mantellines, noies joves amb barrets, nens venent diaris i fins i tot detalls com una nena amb una nina o persones reunides en un bar amb sifons sobre la taula.

El regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, ha destacat la importància d’aquesta descoberta: “Aquestes imatges són una finestra excepcional al passat que ens permeten entendre millor la nostra història i identitat. Documenten una societat amb totes les seves complexitats i diferències socials”.

Un nou pas en la difusió del patrimoni audiovisual

Coincidint amb la recuperació d’aquesta filmació, el CIMIR ha inaugurat una nova eina que facilita la consulta del seu fons cinematogràfic. Accessible des del web del Museu de Reus, el cercador permet explorar 2.700 filmacions procedents de 100 col·leccions diferents, una part significativa de les 5.000 que integren l’arxiu.

Entre les joies del fons es troben documents històrics com el carnaval de Reus de 1908, la filmació més antiga conservada (registre 1.229), moments emblemàtics com els avenços mèdics del doctor Frías a l’Institut de Puericultura (registre 649) o la Setmana Santa dels anys 80 (registre 463), documentals com El pantà de Riudecanyes (registre 1.634) o l’arribada del fèretre del General Prim a Reus el 1971 (registre 550).

La tradició cinematogràfica de Reus

El dinamisme cultural de Reus també es reflecteix en la seva rica tradició cinematogràfica amateur, impulsada per la Secció de Cinema del Reus Deportiu des del 1959 fins al 1978.

Aquest col·lectiu va organitzar concursos, gales i trobades que van atreure cineastes d’arreu i va deixar un llegat de pel·lícules de ficció i documentals, com ara:

Paraguas, de Francesc Jané Badia (registre 1.055).

La feria y yo, de Lluís Ripoll Querol (registre 1.353).

Setmana Santa 1959, de Josep Maria Mitjà Martí (registre 2.106).

Les xifres del CIMIR

80 fons i autors representats.

2.700 filmacions disponibles.

210 hores de contingut digitalitzat.

Més de 2 TB de dades conservades.

Amb aquesta nova eina, el CIMIR es consolida com un referent en la preservació del patrimoni audiovisual, fent-lo accessible al públic i contribuint al coneixement de la història i la cultura de Reus. Aquest esforç garanteix que les imatges del passat esdevinguin una eina fonamental per entendre el present i preservar la memòria col·lectiva de les generacions futures.

Comentarios
Multimedia Diari