El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus (CIMIR) ha estat escenari aquest dimecres d'un acte de reconeixement a persones i entitats que han cedit o fet donació de fons a aquest equipament que preserva tant documents fotogràfics com audiovisuals. La regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha agraït la generositat d'aquestes persones i ha assegurat que el seu és un gest de compromís amb la preservació de la memòria i el patrimoni de la ciutat i del país.
El reconeixement s'ha portat a terme després d'una visita comentada als espais del centre i a l'exposició permanent que s'hi pot veure, que aplega algunes de les obres més representatives dels fons del CIMIR. La visita l'ha conduït un dels fundadors i responsable de l'Agrupació Fotogràfica de Reus, Josep Maria Ribas Prous, entitat que va cedir un important i ric fons patrimonial al Centre de la Imatge.
L'acte d'aquest dimecres forma part de la programació organitzada pel CIMIR per commemorar aquest dimecres i aquest dijous el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, que per aprovació de la UNESCO s'escau el 27 d'octubre. Visites comentades i la presentació del projecte Pous de memòria són algunes de les activitats que també es porten a terme.
Els documents audiovisuals, com ara pel·lícules, programes de ràdio i de televisió, els enregistraments sonors i de vídeo, contenen els registres dels principals esdeveniments dels segles XX i XXI. Per aquest motiu, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) va fixar l'any 2005 la data del 27 d'octubre com a Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual.
És per això que centres culturals, arxius fílmics i audiovisuals o altres equipaments dedicats a la preservació i difusió del patrimoni s'afegeixen a aquesta commemoració. El CIMIR de Reus és gestionat per l'Institut Municipal de Museus de Reus.
Actes d'aquest dijous
Després dels actes d'aquest dimecres, les activitats continuen aquest dijous amb l'inici aquest matí del projecte Pous de memòria. A partir de les 12:00 h es preveu la projecció d'una selecció de les pel·lícules que el Centre de la Imatge ha recuperat al llarg del 2016 i que han passat a formar part dels fons de la Cinemateca Antoni Martra Badia. A les 19:30 h, en un acte conjunt amb l'Arxiu Municipal, es presenta el documental “Records de Maspujols. En parla una generació”, el qual fa referència a la memòria històrica d'un poble. La presentació i posterior col·loqui es portarà a terme a l'Arxiu (carrer de Sant Antoni M. Claret, 3) i anirà a càrrec d'Ivan Cànovas i Pilar Llaurador, realitzadors del documental.