«El centre Dexeus Dona Reus suposa un impuls a la reproducció assistida en tot el territori»

El Dr. Josep Gonzalo és el director del nou centre Dexeus Dona a Reus, que compta amb atenció mèdica d’alta qualitat i especialitzada més a prop i evitarà els desplaçaments a altres localitats

27 enero 2023 14:13 | Actualizado a 27 enero 2023 14:15
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dexeus Dona ha obert un nou centre a la ciutat de Reus. Què pot aportar a les dones que hi viuen a prop?

Dexeus Dona és un centre pioner, que es dedica en exclusiva a cuidar la salut de la dona des de fa més de 40 anys. La seva presència a Reus és una molt bona notícia per a totes les dones que viuen a prop i en general al Camp de Tarragona, ja que implica comptar amb un servei d’atenció mèdica d’alta qualitat i especialitzada més a prop, cosa que permetrà evitar desplaçaments a altres localitats.

Quins serveis ofereix?

Som un equip de 20 persones amb experts en diverses subespecialitats: infeccions de transmissió sexual (ITS), patologia cervical, anticonceptius, trastorns hormonals, adolescència, menopausa, disfuncions sexuals, obstetrícia, medicina fetal, i, evidentment, reproducció assistida, que és la meva especialitat. El fet que Dexeus sigui un grup amb diferents centres a Barcelona, Sant Cugat, Sabadell, Manresa i Vic ens permet establir una xarxa de coneixement amb més de 100 metges que interactuem entre nosaltres.

En reproducció assistida, es poden fer tots els tractaments en el mateix centre?

Sí. En el nostre centre de Reus pots fer tots els tractaments de reproducció que permet la llei actual sense desplaçar-te enlloc: fecundació in vitro (FIV), inseminació artificial, donació d’òvuls, ovodonació, ROPA (recepció d’òvuls de la parella) i preservació de la fertilitat. Aquí fem el seguiment de tot el tractament, les puncions per a l’extracció d’ovòcits i les transferències embrionàries. Tots els processos es fan seguint protocols de treball estandarditzats i utilitzant serveis automatitzats. A més, suposa un impuls a la reproducció assistida en tot el territori.

A Tarragona, quin és el perfil de les pacients de reproducció?

El perfil més freqüent de la nostra pacient de reproducció, és aquella que la principal causa d’infertilitat és el retard de la maternitat, que sovint fa que els òvuls ja no tinguin la qualitat necessària per aconseguir un embaràs de manera espontània o que evolucioni fins al naixement d’un nadó sa. Existeixen tècniques que en permet seleccionar aquell embrió que té la probabilitat més alta que neixi un nounat. Ajudem també a dones sense parella o amb parella del mateix sexe a poder ser mares. L’avantatge que ofereix Dexeus Dona Reus és que els professionals que hi treballem en la professió ho fem des de fa molts anys i tenim molta experiència que, sumada als coneixements i a l’experiència de Dexeus Dona, suposa un valor afegit. A més tenim un equip multidisciplinari que ens permet treballar en coordinació amb altres especialistes quan és necessari, com és el cas de pacients amb endometriosi o que tenen altres problemes ginecològics a més de problemes de fertilitat.

I quines proves cal fer per elaborar un diagnòstic?

A més de valorar la reserva ovàrica de la dona –amb una ecografia i una analítica de sang específica–, fem una ecografia en 3D per veure que no hi hagi problemes pel que fa a la matriu, un estudi de les trompes i també, si té parella masculina, de l’esperma de la parella. Fer un estudi conjunt sempre és recomanable, ja que no sempre els problemes de fertilitat són d’origen femení. Per això no ens hem d’oblidar de la parella. L’estudi del semen es fa als laboratoris d’Andrologia, així que podem fer l’estudi conjunt, cosa que permet disposar d’una informació més completa per fer el diagnòstic.

Congelar els òvuls o la necessitat de recórrer a l’ovodonació encara són temes una mica tabú. Per què costa tant normalitzar-los?

Sí. El problema és que biològicament les dones estan en el millor moment per ser mares entre els 25 i els 30 anys, però la majoria s’ho plantegen molt més tard. La vida moderna no ajuda. Així que les opcions per ser mare a una edat avançada passen per preservar els propis òvuls abans dels 35 o optar per l’ovodonació. Però és un pas que costa fer mentalment. La nostra feina és oferir solucions i intentar normalitzar aquests tractaments que, de fet continuaran creixent en el futur, ja que cada vegada s’endarrereix més l’edat en el qual es té el primer fill.

I en els últims anys en què hem avançat? Han millorat les taxes d’èxit?

Les taxes d’èxit han millorat de manera molt significativa. Del 15% inicial ara estem en el 35-45% per a FIV si el tractament es realitza amb òvuls propis. I si s’opta per una donació d’òvuls, supera el 50% o més: pot arribar al 80-90% amb taxes acumulades (és a dir, quan es realitzen diversos intents o cicles de manera consecutiva). De totes maneres, les estadístiques són dades generals orientatives, i no sempre es poden aplicar a totes les pacients. Nosaltres sempre fem un estudi molt personalitzat i informem les nostres pacients de quines opcions tenen de manera realista, per tal de decidir conjuntament quina pot ser la millor en cada cas.

Quines qüestions s’estan investigant per millorar els resultats en tractaments de reproducció assistida?

Els professionals de Dexeus Dona estem presents a tots els Congressos nacionals i internacionals de ginecologia, obstetrícia i reproducció, i impulsem i participem en molts estudis, així que estem al dia de totes les novetats i les implementem en els nostres tractaments. Actualment, per exemple, estem investigant com millorar els resultats als tractaments d’estimulació ovàrica en casos de baixa resposta, que són freqüents en dones que tenen una edat avançada per ser mares, i també en com personalitzar més els tractaments, que és cap a on apunta el futur.

Què és important tenir en compte a l’hora de triar un centre de reproducció assistida? Quin consell donaria com a expert?

El més important és la confiança amb l’equip i també la transparència. Donar a la pacient tota la informació que necessiti i resoldre tots els seus dubtes. I que l’experiència i l’equip sigui multidisciplinari.

Perfil

El Dr. Josep Gonzalo va estudiar a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i s’ha format en institucions nacionals i internacionals. «Jo soc de Reus de tota la vida», explica. «Portava treballant 10 anys a Barcelona i volia aportar aquest coneixement a la meva terra, i ara tinc l’oportunitat». El seu objectiu és apropar la qualitat assistencial de Dexeus Dona a tota la província i facilitar un ventall molt ampli de serveis especialitzats i professionals molt qualificats a les dones de tot el territori, per evitar que s’hagin de desplaçar per visitar-se o rebre atenció mèdica en les seves especialitats a altres localitats. «Volem ser el seu centre de referència en salut de la dona», puntualitza.

Comentarios
Multimedia Diari