Detecten pous d’aigua a Tarragona que s’han tornat salats

Aquest fet provoca que els arbres s’assequin, sobretot els avellaners, que són els arbres més dèbils a la salinitat. L’origen, apunten des d’Unió de Pagesos, està generalment en una filtració insuficient de les depuradores

27 marzo 2025 13:16 | Actualizado a 27 marzo 2025 13:34
Se lee en 2 minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Encara que les pluges de les darreres setmanes estan ajudant a omplir els embassaments del territori, tots els greuges causats per la sequera encara surten de sota les pedres. Unió de Pagesos ha denunciat que la conductivitat dels pous del Camp de Tarragona han crescut fins al punt que està provocant la mort de molts arbres, sobretot avellaners.

La conductivitat és el nivell de sals que conté l’aigua del subsòls. Segons explica Sergi Martín, el responsable nacional de Fruita Seca d’Unió de Pagesos, «la conductivitat és natural en el transcurs dels rius, el moviment de l’aigua... però s’ha vist alterada amb l’activitat humana», sobretot amb l’abocament d’aigües residuals que no estan tractades o les que surten de depuradores.

És una problemàtica que s’ha destapat perquè el nivell d’aigua dels aqüífers ha disminuït molt i, per tant, les sals guanyen protagonisme.

Segons els resultats de l’estudi que ha fet el mateix sindicat pagès, ha fet palès que ara mateix les aigües del Baix Camp, Alt Camp i Tarragonès estan per sobre dels paràmetres que suporten les plantacions de la zona. Per exemple, segons les seves mostres, a la xarxa de la Comunitat de Regants (CR) del Pantà de Riudecanyes hi ha 0,56 deciSiemens per metre (dS/m); a la CR del Molinet, a Reus, puja a 2,1 dS/m; a la CR de Valls han detectat 1,1 dS/M; i a Alcover, 0,93 dS/m. «L’avellaner només suporta 0,8 dS/M, per tant, al Molinet i a Valls tot l’avellaner està mort», lamenta Martín. Segons els pagesos, l’ametller i la vinya suporten fins a 1 dS/m, l’olivera fins a 1,8 dS/m i el garrofer, fins a 4.

Quan se supera aquest límit, l’arbre comença a perdre producció fins que, finalment, acaba assecant-se i morint. «Hi ha hagut pagesos que regaven amb aigua del seu pou i, com que veia que l’arbre continuava tenint set (perquè l’aigua era salada i l’assecava), continuava posant aigua. L’ha acabat matant sense voler-ho», relata el responsable de la Fruita Seca.

Inversió en osmosi

El sindicat demana, en primera instància, un canvi en la legislació, ja que les depuradores compleixen la llei, però aquesta normativa no contempla la salinitat. «Les sortides de depuradores van directament a rius o barrancs, i això fa que les sals es vagin acumulant al sòl i passi als aqüífers, d’on s’alimenten els pous», diu Martín. És per aquest motiu que la principal actuació que demanen és un canvi en la legislació que imposi uns nivells de conductivitat a les aigües que surten de les depuradores aptes per als cultius. Apunten que els aparells per assegurar que l’aigua que surt de les depuradores no té conductivitat és a través de l’osmosi.

«Sabem que és un procés molt car, però la tendència hídrica (cada vegada hi haurà més sequera) apunta que haurem d’utilitzar aigua regenerada de les depuradores per a poder regar, i per tant hem d’apostar per aquesta alternativa fer que l’aigua que surt sigui realment apta», diu Martí Macías, també d’Unió de Pagesos.

De fet, aquesta alta conductivitat és una qüestió que s’està debatent amb la creació de la nova estació regeneradora de la depuradora de Reus que ha de donar aigua per a regar a la Comunitat de Regants del pantà de Riudecanyes. Els pagesos avisen a la Generalitat que hi haurà una alta conductivitat i que, si no s’apliquen mesures per a evitar que es disminueixi, la planta regeneradora transformarà aigua que no servirà per a regar «l’arbre majoritari del Baix Camp: l’avellaner».

Comentarios
Multimedia Diari