Reus té una nova iniciativa que veruà la llum el proper dimarts 3 de desembre, a les 17:00 h, a l’hort educatiu del Jardí Agrari del Camp, a la Boca de la Mina. Aquest projecte, sorgit del treball col·laboratiu de joves de la ciutat, té com a objectiu fomentar la sostenibilitat, la participació activa i la consciència ambiental a través de la creació d’un hort urbà autogestionat.
“Cultivant Reus” és el resultat de la jornada PROTOTIPS 2024, un laboratori creatiu impulsat per la regidoria de Joventut que convida estudiants de 2n i 3r d’ESO dels instituts de la ciutat a desenvolupar idees per fer front a reptes socials reals. La proposta guanyadora, presentada per un grup de l’INS Domènech i Montaner, planteja un hort urbà que, a més de ser un espai verd autogestionat, es converteixi en un punt de trobada per a activitats educatives i de sensibilització ambiental.
El regidor de Joventut, Daniel Marcos, ha destacat la importància d’iniciatives com aquesta: “Aquest projecte fomenta la participació activa i l’impuls de propostes que millorin la vida comunitària, sempre amb les persones joves com a protagonistes”.
El projecte compta amb el suport de la regidoria de Relacions Ciutadanes, que ha cedit l’espai de l’hort educatiu, i amb la col·laboració de l’IFE d’Auxiliar en Cura d’Animals i Espais Verds de l’INS Gaudí, els alumnes del qual aportaran els seus coneixements per ajudar al manteniment i gestió de l’espai.
Actualment, Cultivant Reus es troba en una fase inicial i busca joves voluntaris i voluntàries interessats a contribuir en el projecte. L’objectiu és ampliar el grup motor, que s’encarregarà de liderar la creació i gestió de l’hort i d’organitzar activitats.
El grup motor ja treballa en una programació variada d’activitats educatives i sostenibles obertes a tota la ciutadania. Algunes de les propostes inclouen:
Tallers pràctics: com la creació d’hotels d’insectes i casetes per a ocells i ratpenats.
Rutes per l’entorn: per explorar la biodiversitat local i conèixer millor l’ecosistema.
Xerrades i espais de reflexió: sobre medi ambient, sostenibilitat i canvi climàtic.
Elaboració de productes naturals: com bosses d’olors, cremes i perfums fets amb plantes de l’hort.
Accions de neteja i recollida de residus: amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància de mantenir net l’entorn natural.