‘Cuina sense fronteres’ de Neus Ramons Llauradó, guanya el Premi d’Idees per Promoure l’Ús del Català de Reus

La proposta parteix de la idea que la cuina, com a llenguatge internacional, pot unir persones de diferents procedències en un entorn de respecte i col·laboració

11 diciembre 2024 13:50 | Actualizado a 11 diciembre 2024 13:52
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus va acollir ahir dimecres a la tarda el lliurament del Premi d’Idees per Promoure l’Ús del Català, dotat amb 2.000 €, convocat per la regidoria de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, amb la col·laboració del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus Miquel Ventura.

Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística i president del Consell del CNL, va obrir l’acte destacant la seva satisfacció perquè després d’un parèntesi de set anys s’hagués pogut recuperar aquesta convocatòria, que enguany ha arribat a la 12a edició, i perquè hi havien concorregut 16 treballs amb molt bones idees i de bona qualitat.

A continuació va presentar Marina Massaguer, amb la xerrada “Promoure el català avui: què, qui, com i per què”. La sociolingüista tarragonina, autora de la tesi “No-catalanoparlants a Catalunya: identitats socia ls, desigualtats i llengua catalana”, en què va estudiar el posicionament de diversos perfils de no-catalanoparlants respecte a les dinàmiques sociolingüístiques catalanes, va anar responent les preguntes del títol de la seva intervenció i va donar pistes clares sobre què calia fer per aconseguir que augmenti l’ús del català.

Tot seguit, Recasens va anunciar el projecte guanyador del 12è Premi d’Idees per Promoure l’Ús del Català, “Cuina sense fronteres”, de Neus Ramons Llauradó.

El jurat va decidir premiar aquest projecte perquè es tractava del treball més ben detallat, apte per a tots els públics, i el que complia més els ítems plantejats a les bases del premi. Es tracta d’una proposta transformadora que combina la inclusió social, la promoció lingüística i la riquesa cultural per oferir una resposta al repte de fomentar l’ús del català a la ciutat de Reus.

«Cuina sense fronteres» parteix de la idea que la cuina, com a llenguatge internacional, pot unir persones de diferents procedències en un entorn de respecte i col·laboració. L’objectiu és oferir als participants un espai segur on poder aprendre català en un context pràctic, gaudint de la gastronomia i compartint les seves pròpies receptes. Uns aspectes que van molt en la línia del discurs que havia fet anteriorment Marina Massaguer.

Sandra Guaita, alcaldessa de Reus, va lliurar el premi a Neus Ramons Llauradó, que després dels agraïments va explicar que la idea del projecte havia sorgit d’una experiència personal a l’estranger i en va destacar els punts forts.

L’alcaldessa va cloure l’acte recollint idees de la guardonada i de la int ervenció de Marina Massaguer, que va comentar què calia que tinguéssim ben present en el nostre dia a dia per garantir un bon futur per a la llengua i per a la ciutadania. Finalment, la premiada, les autoritats, els membres del jurat i el públic assistent van acabar amb un brindis.

En aquesta edició, el jurat ha estat format per Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, que n’era el president; Daniel Marcos, regidor de Joventut i Via Pública de l’Ajuntament de Reus; Ester Franquesa, cap del Servei de Foment de l’Ús del Català de la Secretaria de Política Lingüística; Agnès Toda, presidenta d’Òmnium Baix Camp; Marina Massaguer, sociolingüista; Mònica Cid, directora de Canal Reus TV, i Anna Saperas, directora del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura. Carlota Vendrell, tècnica de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, va actuar com a secretària del jurat.

Comentarios
Multimedia Diari