Cornudella de Montsant ha reprès el projecte perquè el municipi disposi, novament, de caixer automàtic. Serà a través de concurs públic i l’Ajuntament cedirà un espai del Casal a l’entitat bancària adjudicatària.
Aquesta és la fórmula que el consistori ha trobat més factible per tal que el municipi torni a disposar de servei bancari. Fa anys va tancar l’oficina del BBVA i també la del Banco Santander. «Recentment, BBVA encara mantenia corresponsalia, una atenció per aquells que ja tinguessin un compte obert, però per Cap d’Any també va tancar», relata l’alcaldessa de Cornudella, Meritxell Cardona. Tan sols queda la secció de crèdit de la Cooperativa, «però és només pels socis», puntualitza. Així doncs, el municipi es troba, ara mateix, del tot desproveït «i necessitem disposar de servei», remarca l’alcaldessa.
Ja a finals de 2022, el veïns van votar, en una consulta, a favor de disposar de caixer automàtic. Però l’Ajuntament va haver de posar el fre perquè el cost de l’opció que hi havia en aquell moment sobre la taula no es podia assumir, explicava el llavors alcalde, Salvador Salvadó. És per això que, ara, s’han explorat altres vies i, finalment, s’ha considerat que la millor opció és obrir un concurs públic dirigit a les entitats bancàries operatives a Espanya. El plec de clàusules administratives ja està redactat i en exposició pública i, en breu, es preveu obrir la licitació.
Tal com explica Meritxell Cardona, l’Ajuntament posa a disposició un espai municipal, que es tracta d’una sala del Casal de Cornudella de 6 metres quadrats. La cessió seria per a 10 anys, amb possibilitat de pròrroga per a 4 anys més. Per la seva banda, l’entitat bancària s’haurà de fer càrrec de la instal·lació d’un caixer automàtic, amb accés des de l’exterior durant les 24 hores de tots els dies de l’any.
L’adjudicatari haurà de garantir, com a mínim, diversos serveis: ingrés i retirada d’efectiu amb o sense targeta; consultes sobre el saldo de comptes; transferències de fons entre els comptes; i pagament de rebuts de tot tipus i de serveis públics i similars amb targeta de dèbit o crèdit. També haurà d’assumir el manteniment, pagar els consums d’electricitat, adoptar les mesures de seguretat necessàries, així com assumir les despeses i impostos que poguessin generar-se. A més, es valorarà si l’entitat planteja millores en la qualitat del servei amb, per exemple, la incorporació d’atenció personalitzada unes hores, ja sigui setmanal o quinzenal. En aquest cas, s’habilitaria un espai.
L’alcaldessa de Cornudella confia amb que aquest concurs públic sigui definitiu per a que el municipi torni a disposar de caixer automàtic. D’entrada, «ja hem fet un sondeig» entre entitat bancàries. «Ho hem comunicat a possibles interessats», diu, i ja haurien obtingut mostres d’interès.
Ara mateix, molts veïns de Cornudella han d’anar a municipis com Riudoms o Reus per fer gestions bancàries o treure o ingressar diners. «Utilitzar l’efectiu és un dret», remarca Cardona, que posa en valor «el tracte humà» i el «servei a les persones». També recorda el turisme que hi ha a Cornudella, «i ja només per aquest volum, necessitem tenir un caixer».