Beure cervesa per dinamitzar la vida de Montbrió

Celler de Birres 1312. És una nova cooperativa formada per l’Albert Baiges i la Mireia Gavaldà amb la idea de «proximitat» com a valor

31 marzo 2024 13:32 | Actualizado a 31 marzo 2024 13:33
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Albert Baiges i la Marina Gavaldà tenen un objectiu: que aixecar el colze per fer un glop de cervesa es converteixi en una ajuda per dinamitzar la vida del seu poble, Montbrió del Camp. Han creat una cooperativa que es diu Celler de Birres 1312, i ja han tret les primeres produccions. L’etapa inicial l’han fet des d’un viver de Santa Coloma de Queralt, però a curt termini tenen l’objectiu de mudar-se a Montbrió i transformar un local que ja tenen en propietat en un celler.

Defineixen el seu municipi com a «poble dormitori», i tot i que saben que això no es canvia d’un dia per l’altre, creuen que iniciatives com aquesta cooperativa poden donar un cop de mà per revertir-ho: «Volem que el poble, més que un lloc on dormir, sigui un lloc on viure», comenta l’Albert. «Es viu un canvi que provoca que els joves marxin perquè les seves opcions de treball i d’oci són nul·les», afegeix la Marina. Per això presenten el Celler de Birres 1312 com «una alternativa d’oci i consum al nostre poble».

Amb «caràcter propi»

El principi de «localitat i proximitat» aspiren a que també es noti en el gust de la cervesa: «La nostra idea és fer-la amb els recursos i ingredients que tinguem al municipi i a la zona», apunta l’Albert. Una aposta que els fa diferents, en un sector en què cada cop hi ha menys diferència entre les marques: «N’hi ha molts que compren els ingredients a les mateixes distribuïdores. Si utilitzen els mateixos grans, els mateixos llúpols i el mateix llevat, les cerveses cada cop s’assemblen més», afegeix. «Nosaltres volem donar-hi un toc local i caràcter propi», conclou la Marina.

Saben que en una regió tan vinícola hauran de remar per fer triomfar el seu producte, però esperen que, amb el temps, canviïn les pautes de consum: «La gent és molt més bevedora de cervesa que de vi, però només coneixen la cervesa industrial, la Lager». En aquest cas, el Celler de Birres 1312 aposten per una cervesa estil Saison.

Tot i que els primers passos com a cooperatives els fan ara, ja fa temps que són uns apassionats d’aquest món. L’Albert és enòleg i elabora cervesa com a aficionat des del 2016: «Quan vaig conèixer el món de la birra, vaig començar a apassionar-me». Per això, tot i que el projecte just arrenca, ja tenen aspiracions força altes: «L’objectiu és dedicar-nos-hi professionalment, volem que a curt o mitjà termini això sigui una cooperativa amb totes les de la llei», assenyala la Marina.

Foment del cooperativisme des de l’Administració

El Celler de Birres 1312, junt amb la plataforma d’experiències culinàries Looking4table estan rebent l’assessorament individualitzat de l’Ateneu CoopCamp i l’Ajuntament de Reus. Les dos iniciatives formen part del Programa d’emprenedoria en Cooperativisme i han rebut formació sobre estudis de mercat, aspectes legals del cooperativisme i gestió del lideratge.

El regidor d’Empresa, Ocupació i Formació, Òscar Subirats, destaca que gràcies a programes com aquest es pot fomentar la l’«economia del triple impacte», que són les repercussions a nivell econòmic, social i ambiental. «El cooperativisme és el model estrella de l’economia solidària», apunta Subirats.

Al programa hi han participat més cooperatives però no han passat a la fase final perquè estaven en una «etapa més inicial». Ara bé, aquests projectes continuaran rebent el suport de CoopCamp i l’Ajuntament.

Comentarios
Multimedia Diari