Situar carrerons antics, esmentar records d’edificis que ja no hi són, assenyalar detalls decoratius de façanes o, fins i tot, enumerar els diferents noms que ha pogut tenir una plaça al llarg dels anys. Aquestes i altres curiositats s’han concentrat aquest dimarts, dia 2 de juliol, a l’explicació feta aquesta tardaper l’historiador i arqueòleg Jaume Massó, a la passejada divulgativa Una mirada històrica i artística a algunes cases del raval.
L’itinerari, que ha començat a l’entrada del Centre de Lectura (CdL) i ha acabat al Passeig Comercial El Pallol, ha donat importància (d’aquí el nom de la ruta) a edificis emblemàtics del raval de Santa Anna, com ara cal Marco, ca les Corts, cal Ramón Vilella i l’antic Hotel Europa, entre altres.
Durant el trajecte, però, Massó ha esmentat tota mena de detalls històrics i artístics, ja fos de la façana del CdL al carrer Major i la de l’Ajuntament a la plaça del Mercadal, com detalls d’edificis del carrer de Monterols i la plaça de Prim. A les seves explicacions, l’historiador ha incorporat materials de suport, com ara llibres amb fotografies i algun mapa de Reus de temps enrere. Ha demostrat, amb tot això, els canvis pels quals passa una ciutat: sigui per la creació de grans edificis encarregats per famílies il·lustres o, simplement, per la modificació de carrers en acollir nous equipaments.
«És molt típic de Reus que, damunt les portes, indiquessin les inicials o el nom del propietari», va assenyalar, per exemple, Massó sobre la Casa Ollé (l’edifici d’Òmnium).
Sobre el carrer del Vidre, ha aportat, d’altra banda, que «abans, el seu inici i final no estaven units», i que el nom de la via actual «fa al·lusió a que hi va haver forns de vidre». A la finca que està en obres en aquest carrer, «si s’excava, segurament, hi trobin restes de l’activitat dels forns».
Aquesta sortida és la primera de tres que es faran aquest juliol, en el marc dels actes de divulgació del llibre-guia Fets urbans. Guia d’Arquitectura de Reus, i en l’organització hi ha el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, l’Ajuntament de Reus i l’Escola d’Arquitectura de Reus (URV). Les places de lesrutes són limitades i cal inscriure’s prèviament (arquitectes.cat). La segona sortida, Innovació a l’arquitectura del centre de la ciutat, amb Albert Pàmies, es farà el 16 de juliol (18 h); i, la tercera, Vida eterna al comerç local, amb Núria Amat, el dia 30 (18h). El punt de trobada serà el CdL.
Les passejades aborden contingut del llibre-guia, que parla d’edificis, carrers, places, barris, equipaments, projectes, etc. La publicació recull 396 peces relacionades amb edificis singulars i no manca, en la selecció, locals comercials, refugis i escultures.