TGN i Reus: un futur en comú

02 mayo 2024 19:55 | Actualizado a 03 mayo 2024 07:00
Max Figuerola
Comparte en:

Reus i Tarragona, dues ciutats amb una història rica i un potencial immens, han estat durant massa temps enfrontades en una rivalitat innecessària que ha reduït la seva capacitat de progrés i millora conjunta.

Avui ens trobem amb un món globalitzat i competitiu, és hora de deixar enrere els localismes i les divisions i unir forces per a construir un futur més pròsper utilitzant una de les eines més antigues i eficients que coneixem, la col·laboració. Recentment el president del Port ha proposat la creació d’una Àrea Metropolitana de Tarragona (AMT), i és que si bé no és un projecte nou, és de vital importància si es vol que la regió pugui augmentar de nivell i guanyar importància davant de les altres àrees de Catalunya. És per això que a finals de l’any passat la Diputació de Tarragona va encarregar un informe a una consultora per a determinar com seria la futura AMT.

A més a més hi ha hagut una reunió entre els batlles d’ambdues ciutats on s’ha obert la posibilitat de començar a col·laborar, fet important i que esperem que resulti en l’establiment d’un model de col·laboració simbíotica per a impulsar el territori.

Els beneficis potencials d’una AMT superen amb escreix els reptes. La unió de Reus i Tarragona pot convertir la regió en un motor econòmic i social

Seria erroni pensar que L’AMT significaria la pèrdua d’identitat de les dues ciutats, ens al contrari, cada una podria mantenir la seva singularitat i alhora beneficiar-se dels avantatges de la col·laboració creant així una sinergia important. Reus, amb la seva potent indústria, el seu important entramat empresarial i el seu caràcter comercial, es convertiria en el motor econòmic de l’AMT. Tarragona, amb el seu patrimoni cultural, històric i turístic, seria la seva imatge internacional, a més no podem deixar de banda la importància del port d’aquesta a escala internacional i els beneficis que aquest provoca.

Els beneficis d’una AMT serien múltiples, començant per una major eficiència en la gestió de serveis públics, tant com el transport, els residus, la planificació urbanística... A més de manera òbvia hi hauria un impuls econòmic, ja que es podria proposar la creació d’un mercat únic que de segur atrauria inversions i potenciaria la competitivitat entre les empreses locals; el que derivaria en una projecció internacional donant una major visibilitat a tota la regió de la AMT i augmentant la influència d’aquesta.

Per a aconseguir-ho, necessitem primer de tot voluntat política, els líders de les dues ciutats han d’estar compromesos amb el projecte d’AMT; això sumat a la participació ciutadana fent que la població estigui informada i implicada en el procés de creació de l’AMT. No es pot negar que hi ha reptes a afrontar, la creació d’una AMT requeriria un canvi de mentalitat per part dels ciutadans i les institucions d’ambdues ciutats. Serà necessari un treball intens per a poder coordinar i gestionar les polítiques públiques i els recursos de manera eficient.

No obstant això, els beneficis potencials d’una AMT superen amb escreix els reptes. La unió de Reus i Tarragona pot convertir la regió en un motor econòmic i social de primer ordre.

El futur es a les nostres mans: es apostem per la cooperació i la construcció d’un futur més pròsper per a tots.

Comentarios
Multimedia Diari