Gràcies,
Dr. Hauschild

13 septiembre 2024 19:05 | Actualizado a 14 septiembre 2024 07:00
Óscar Sánchez Ibarra
Comparte en:

La darrera setmana hem conegut la trista mort de Theodor Hauschild, arquitecte alemany que va desenvolupar la seva activitat professional en el cap de l’arqueologia i a qui podem considerar un dels pares del descobriment de Centcelles tal i com el coneixem avui dia. Incorporat l’any 1957 a l’Institut Arqueològic Alemany de Madrid, aleshores sota la direcció d’un altre dels pares de Centcelles, el Dr. Helmut Schlunk, la recuperació, la valoració i la restauració de l’edifici i del conjunt arquitectònic de Centcelles foren una de les seves prioritats, tant professionals com personals.

Hauschild s’estrena a Centcelles l’any 1957, essent encara estudiant, per col·laborar en els treballs preliminars i fer els calcs dels mosaics de la cúpula. Cap al 1958/59 s’incorpora professionalment i definitivament al DAI.

En paraules d’un dels seus màxims col·laboradors, el constantinenc Lluís Papiol, fou el primer investigador a defensar la idea que la sala principal de Centcelles estava destinada a ser, conjuntament amb la sala qoadrilobulada, el centre d’una sumptuosa vila tardo antiga, tot i que abans que finalitzés la seva construcció es va convertir en mausoleu funerari. D’aquí que les estructures veïnes no es finalitzaren mai.

Amb aquestes línies, avui, m’agradaria retre-li un merescut reconeixement en l’àmbit cívic, per la transcendència, influència i impacte en la nostra petita comunitat constantinenca.

En l’àmbit científic i acadèmic, ha rebut tota mena de reconeixements, com el que l’hi atorgà l’Ajuntament de Constantí, l’any 1994, amb el Títol de Fill Adoptiu de Constantí, juntament amb H. Schlunk.

Amb aquestes línies avui, a mi, m’agradaria retre-li un merescut reconeixement en l’àmbit cívic, per la transcendència, influència i impacte en la nostra petita comunitat constantinenca.

Com bé diu la directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona en l’homenatge realitzat al Congrés Internacional sobre el Monument Tardoromà de Centcelles del 2022, «...sense la seva tasca, juntament amb els investigadors del DAI i els seus col·laboradors, avui Centcelles no seria el que és».

Coincidències de la vida, coneixem quasi al mateix temps la signatura d’un conveni de col·laboració entre el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, i l’Institut Arqueològic Alemany (DAI) per tal d’avançar en la recerca i la promoció de l’arqueologia, especialment en el cas del conjunt romà de Centcelles a Constantí, amb l’objectiu de recollir noves informacions sobre el monument i avançar en la resposta a alguns dels enigmes que encara avui planteja el nostre més preuat monument.

Gràcies en nom de Constantí per tot el que l’hi devem, Dr. Hauschild!

Comentarios
Multimedia Diari