Educació 360. Idees per a les activitats extraescolars

11 octubre 2023 19:16 | Actualizado a 12 octubre 2023 14:00
Gerardo Meneses
Comparte en:

La UNESCO defineix les activitats extraescolars com a activitats organitzades fora de l’horari escolar destinades a satisfer els interessos dels estudiants. Aquestes activitats poden ajudar els alumnes a implicar-se més amb la seva escola o comunitat i poden ajudar-los a desenvolupar activitats socials i interpersonals i a promoure el seu benestar: esport, voluntariat, fotografia, teatre o música en són exemples. «L’escola juga un paper relativament limitat en el desenvolupament de l’infant. La família segueix tenint la major influència seguida dels companys d’escola i el seu entorn immediat. L’experiència mostra que aquestes activitats són més eficaces quan s’organitzen i dirigeixen en col·laboració amb l’escola» (Brunswic y Valérien. Learning and Teaching in Multi-grade Settings. Paper Prepared for the UNESCO 2005 EFA Monitoring Report).

1. Les activitats extraescolars han de ser un estímul que no esgoti l’infant. Les activitats extraescolars ocupen cada vegada més temps en les vides dels nois. Experts senyalen el perill d’un excés d’activitats si es contraposen a la vida familiar o si dificulten el desenvolupament de la imaginació per omplir el temps de lleure.

Tanmateix, les extraescolars no poden sols completar algunes facetes de l’ensenyament escolar sinó que convé que estimulin el desenvolupament de l’infant i afavoreixin la seva relació amb els altres mitjançant aficions o pràctiques esportives que modelin el seu caràcter sense perdre el seu caràcter lúdic.

La família és l’element que segueix tenint una major influència en el desenvolupament d’un infant

Alvil Rosenberg en el llibre Niños agotados descriu com l’augment del temps dedicat a les activitats extraescolars està correlacionat amb un descens del temps compartit en la família.

2. Errades que poden evitar a l’escollir una activitat extraescolar. L’experiència mostra algunes errades que caldria salvar com ara: triar una activitat per omplir l’horari o perquè la faci un company; no tenir compromís –la llibertat d’elecció suposa una responsabilitat–; que siguin necessàriament activitats de reforç o ampliació curricular; més és menys, no saturar, una estona al parc, un joc amb els amics poden aportar molt; castigar sense extraescolars fa perdre el seu valor a aquestes activitats.

3. Activitats que triomfen. Recentment La Vanguardia va publicar un article presentant les activitats extraescolars amb més atractiu: cultivar un hort ecològic, animació 3D, periodisme d’investigació o experiments científics són algunes d’elles. Aquestes activitats venen a sumar-se a d’altres més tradicionals com ara el teatre, la música, l’anglès o l’esport. Totes elles són activitats creatives amb les que els nois aprenen a treballar en equip i es preparen per a situacions contextualitzades en la vida diària.

4. Activitats pensades per a cadascun dels nois personalment. És important tenir en compte les característiques de cada infant i el seu tarannà. Desenvolupar les seves fortaleses de caràcter és un criteri en positiu molt adient.

Activitats extraescolars dissenyades, pensades i escollides per a ser ‘millors’; no per a ser ‘els millors’

Les clàssiques activitats esportives esdevenen un mitjà de millora en aspectes de salut i nutrició: natació, bàsquet, futbol, atletisme, etc. A la vegada que constitueixen una escola de valors: tenacitat, esforç, constància, companyonia o en el treball en equip per exemple.

D’altres com la Robòtica plantejada com a un entrenament de la ment. Escacs o aeronàutica: estratègia, aplicació de coneixements a la resolució de problemes, competició, l’error com a part de l’aprenentatge, etc. El teatre, la música o l’art aporten una dosi intensiva d’estètica, sensibilitat o de gust per a la contemplació. Gaudir de l’esforç dels infants per a assajar una peça musical o presenciar una obra interpretada per un grup de teatre davant d’un auditori són mostres dels resultats assolits.

El Departament d’Educació en la plataforma educació 360.cat (Educació a temps complert) ofereix una guia online: ‘Extraescolars amb impacte!’ que recull evidències que demostren que l’activitat extraescolar contribueix a l’èxit educatiu i a la realització personal dels infants.

Una darrera consideració: tractar que les activitats extraescolars ajudin als nois a ser millor persones, no simplement a ser el millor en un camp o habilitat determinats. Així aquestes activitats podran esdevenir un extra formatiu.

Comentarios
Multimedia Diari