Sobre l’escola pública i la trampa de l’aplicació del reglament

Sabem que tècnicament podem tenir les de perdre; però no estem disposades a pagar les conseqüències de la inacció de les administracions durant aquests últims anys

24 junio 2020 11:10 | Actualizado a 24 junio 2020 11:27
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El conseller d’Ensenyament del Govern de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló, afirmava en declaracions als mitjans el passat divendres que aquelles famílies que només hagin seleccionat escoles públiques durant el procés de les preinscripcions escolars els hi serà garantit l’accés a una plaça pública. Com a famílies afectades, volem expressar la nostra incomoditat davant d’aquestes declaracions i denunciem, com s’ha anat fent en els darrers anys, que es tracta d’un gest que invisibilitza una realitat estructural molt més complexa i perillosa de complicitats entre les institucions i l’escola privada a través del sistema de concertacions a aquestes últimes. Les conseqüències d’aquestes polítiques les acaben pagant totes.

A Tarragona, per desgràcia, els desequilibris entre l’oferta de places a l’escola pública i la privada-concertada són extremadament pronunciats, especialment en algunes zones com la 1 o la 4. Les dades de les matrícules pel curs que ve a la zona 1 parlen per si soles: 92 places a l’escola pública i 184 a la concertada; és a dir, l’oferta pública a la zona 1 és del 33% respecte a la privada/concertada, que n’ofereix el doble sent a més pràcticament totes de caràcter religiós.

Tot i la davallada de la natalitat en termes generals, precisament a la zona 1 hi va haver un augment el 2017, amb 226 criatures per un total de 276 places incloent les de caràcter públic (92) i concertat (184). Les sol·licituds rebudes han estat 257, de les quals 56 eren d’altres zones (un fet que interpel·la al departament d’ensenyament si tenim en compte que una de les escoles més cèntriques de la ciutat ha quedat amb tota una línia per omplir). Per tant, 13 famílies de la zona 1 es queden sense una plaça a l’escola pública de la zona que els hi pertoca, la majoria de les quals a l’escola El Miracle, on 21 de les 23 places oferides s’ha omplert amb criatures que ja tenen germans escolaritzats al centre. I, en total, a la zona 1, falten fins a 20 places públiques de P3 per donar resposta a les demandes de les famílies.

No obstant això, es tracta d’una problemàtica de sobres coneguda tant al consistori com per part del departament d’ensenyament de la Generalitat, explicitada en els informes tècnics com l’elaborat pel Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en el que es fa referència explícita al desequilibri entre places públiques i concertades a la zona 1 i les alarmants taxes de segregació escolar a la ciutat.

Aquest any ha estat un any especialment excepcional. Va ser durant el període de portes obertes que es va decretar el confinament a causa de la crisi derivada per la Covid-19. Però aquest fet no va alterar una dinàmica que es repeteix a la nostra ciutat: els últims dies de preinscripcions, diverses famílies constatàvem que hi havia una demanda molt per sobre de l’oferta en les escoles que havíem escollit i que, com a conseqüència, les possibilitats d’obtenir una plaça a l’escola que ens queda més a prop de casa, de la feina o del camí entre una i l’altra eren molt limitades. En una situació com aquesta, cada família fa el que pot: algunes ens neguem a posar com a opció la concertada que ens queda a la cantonada de casa i que segur que tindrà places, jugant-nos el futur en una tómbola anomenada «plaça d’ofici»; d’altres, desesperades per la logística del dia a dia que es veuen a venir amb el nou curs escolar o per tal d’evitar la concertada religiosa, acaben posant com a segona, tercera, cinquena o setena opció la concertada on saben que poden aparcar el cotxe als matins per deixar les criatures. I aquí és on l’has pifiada, perquè després, quan es faci evident que no hi ha places a l’escola pública que has demanat en primera opció -quelcom que ja sabies abans de les preinscripcions i que els informes tècnics porten avisant des de fa uns anys-, apareixerà el reglament i les seves acèrrimes defensores per recordar-te que tu ja estaves disposada a anar a la concertada.

Unes hores després de la declaració del conseller, el ple de l’ajuntament de Tarragona debatia una moció presentada pel col·lectiu de famílies per l’escola pública, de qualitat i proximitat, aprovada pels vots a favor de tots els grups polítics (inclosa ERC) i amb l’abstenció del Partit Popular. En aquesta, s’insta que l’Ajuntament de Tarragona mostri el seu suport i compromís amb l’escola pública, insti al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya a augmentar el nombre de places a l’escola pública a la zona 1 i a avançar cap a un model que prioritzi l’escola pública.

Davant d’aquest panorama, les famílies afectades ho tenim clar. Sabem que tècnicament podem tenir les de perdre; però no estem disposades a pagar les conseqüències de la inacció de les administracions durant aquests últims anys que, sabent la urgència de prendre mesures respecte a la situació exposada, no ho ha considerat una prioritat; sigui del color que sigui, de l’Ajuntament o el Departament d’Ensenyament a través dels Serveis Territorials.

És per aquests motius que considerem legítima la nostra demanda de poder accedir a una plaça d’escola pública per totes les famílies que l’hàgim demanat com a primera opció a la zona 1, independentment de si en les segones o terceres opcions es considerava una concertada. I creiem ferventment que la mobilització col·lectiva és i serà una garantia perquè, de forma permanent, l’escola pública, de qualitat i de proximitat estigui garantida per a totes les criatures.

Comentarios
Multimedia Diari