Reus, capital energètica

11 septiembre 2022 19:23 | Actualizado a 12 septiembre 2022 07:00
Daniel Rubio Angosto (regidor)
Comparte en:

Aquests dies hem rebut una molt bona notícia. La ciutat de Reus ha aconseguit una subvenció dels fons Next Generation de gairebé 2 milions per impulsar la comunitat energètica que des de l’Ajuntament de Reus i les empreses municipals, en col·laboració amb les empreses Ascensores Omega Tarraco; Serveis i Administracions Masergrup i Setier, desenvolupem al polígon Agro-Reus. L’atorgament dels 2 milions d’euros ens permetrà portar a terme una inversió global de 4,42 milions d’euros per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les cobertes d’edificis públics i privats del polígon. Una iniciativa publicoprivada que ajudarà a rebaixar la factura elèctrica, millorar la competitivitat empresarial i destinar els excedents a enllumenat públic i per combatre la pobresa energètica.

La dimensió del projecte el fa pioner i referent a tot Catalunya i a la resta de l’estat. A nivell català, cinc projectes han rebut ajuts de la segona convocatòria del ‘Programa de incentivos a proyectos piloto singulares de comunicades energéticas (CE Implementa)’ de l’Instituto de Diversificación y Ahorro de la Energía. L’ajut concedit a Reus és el més elevat, el segon amb major inversió global i el cinquè de tot l’estat. Dels 30 milions que es repartien a nivell nacional, dos han estat per al projecte reusenc.

El pla pilot de la comunitat energètica inclou un nucli inicial de 23 instal·lacions solars fotovoltaiques als teulats del polígon Agro-Reus, nucli que es podrà ampliar en properes fases. Partim d’un potencial de generació anual de 5.894 MWh, el que equivaldria al consum elèctric anual d’unes 1.800 llars particulars i reduirà en un 40% les emissions de CO2 en el polígon industrial. Un projecte ideat com una acció directa per contribuir a la sostenibilitat i resiliència del teixit econòmic local, que pel seu caràcter pilot pot obrir camí per al futur en altres polígons de la ciutat.

La comercialitzadora municipal Reus Energia serà l’encarregada de gestionar l’excedent d’energia generada que es destinarà al propi consum municipal o a persones en situació de vulnerabilitat energètica, rebaixant la factura municipal i dotant al projecte d’una dimensió social. Sens dubte, la disponibilitat d’energia d’autoconsum contribuirà a millorar els programes ja existents de suport a famílies en situació de pobresa energètica.

Un projecte d’un impacte de més de 4,4 milions d’euros generarà oportunitats empresarials i riquesa per al municipi de Reus. En el nostre pla de treball hem calculat que es podran generar fins a cinc llocs de treball fixes per al manteniment de les instal·lacions i la gestió de la comunitat energètica i desenes de llocs de treball indirectes. Un clar exemple de com la sostenibilitat i les polítiques mediambientals són també una eina de promoció econòmica.

L’atorgament dels 2 milions d’euros ens permetrà portar a terme una inversió global de 4,42 milions d’euros per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les cobertes d’edificis públics i privats

Des del Govern de Reus estem compromesos amb els reptes que se’n deriven del canvi climàtic i l’aposta per les energies verdes i sostenibles. En aquesta línia, treballem amb la visió de què d’aquí a cinc anys l’energia municipal, la que correspon als equipaments municipals i a l’enllumenat de la ciutat, sigui produïda al nostre municipi, rebaixant considerablement les emissions de diòxid de carboni.

Sembla que anem pel bon camí. Recentment, l’ICAEN (Institut Català de l’Energia) ha elaborat un rànquing amb els municipis amb més fotovoltaica d’autoconsum, per nombre d’instal·lacions i de potència. A Reus ens situem com la primera ciutat de la demarcació i la setena de tot Catalunya. L’increment constant de la demanda d’instal·lació de plaques solars dels últims anys per part de la ciutadania és fruit d’una creixent preocupació pel medi ambient i per l’increment de preus de l’energia. Al nostre municipi, com a resposta a la problemàtica energètica i a la crisis climàtica, hem constituït la comercialitzadora pública Reus Energia, hem aprovat bonificacions fiscals de l’IBI del 50% durant cinc anys en l’àmbit residencial i industrial, hem desenvolupat polítiques de conscienciació i promogut projectes com el que ha estat subvencionat.

Esperem que sigui el primer de molts projectes subvencionats, i és per això que estem encoratjats a continuar treballant, en la mateixa línia, per assolir una ciutat empoderada, referent i més sostenible des d’un punt de vista energètic. Reus històricament ha estat referent en molts àmbits. Reus és una ciutat amb molta energia. Reus, capital energètica

Comentarios
Multimedia Diari