L’Any Palmira Jaquetti, un homenatge necessari

20 octubre 2020 08:10 | Actualizado a 20 octubre 2020 08:14
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Any Palmira Jaquetti, inaugurat oficialment el 2 de març de 2020 i amb la cloenda prevista per al 8 de maig de 2021, ha estat una iniciativa de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El motiu d’impulsar-lo ha estat commemorar els 125 anys del naixement de l’escriptora, folklorista, compositora, i docent Palmira Jaquetti i Isant (Barcelona 1895 - Els Monjos 1963), i reivindicar, així, la tasca realitzada per una dona tan excepcional com desconeguda.

Palmira Jaquetti va néixer el 21 de setembre de 1895, al Poble-Sec de Barcelona, en el si d’una família modesta. Tot i això, els seus pares, convençuts que la millor herència que li podien deixar era una bona formació, es van esforçar per fer-ho possible; i ella ho va saber aprofitar. Palmira Jaquetti va estudiar música, va obtenir els títols de mestra, de batxillerat i de llicenciada en Filosofia i Lletres; també va estudiar dibuix i va aprendre llengües.

En la vessant d’escriptora, va excel·lir en el terreny de la poesia i ens ha deixat una extensa obra inèdita. De jove, va publicar poemes en revistes i un únic poemari, L’estel dins la llar (1939). Durant la postguerra es va presentar a diverses edicions del Premi de Poesia Ciutat de Barcelona. També va participar en els Jocs Florals de la Llengua Catalana a l’exili i en els de Costa Rica va guanyar la Flor Natural amb Elegies de la solitud (1955).

Com a folklorista, en els anys 20 i 30 del segle XX, va tenir un paper molt actiu en la recol·lecció de cançons populars per l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, l’important projecte impulsat i finançat pel mecenes Rafael Patxot i Jubert. Va recórrer moltes comarques catalanes, especialment les pirinenques, i va arribar a recollir unes 10.000 cançons.

En el terreny de la música, va publicar cançoners, com Trenta cançons nadalenques (1952) i Cançons de caramelles (1953) i va escriure cançons per a infants. També és autora dels Gojos de Sant Pelegrí Arties, dels quals en va fer la lletra, la música i el dibuix de l’orla; van ser el seu petit homenatge a la Vall d’Aran, un lloc que estimava molt i on va passar moltes temporades, primer a Salardú i, més tard, a Arties. Com a docent, va exercir en diverses escoles i instituts. La formació que havia adquirit com alumna dels Estudis Normals de la Mancomunitat (que va acabar l’any 1924) i l’experiència assolida com a professora als instituts-escola de la Generalitat de Catalunya, primer al del Parc de la Ciutadella (1933) i, després, al Pi i Margall (1933-1939) de Barcelona, van marcar per sempre la seva manera de fer docència. Un cop acabada la guerra civil, i clausurat l’institut Pi i Margall per les autoritats franquistes, va fer de professora a l’Institut Verdaguer i, poc temps després, al Montserrat on va exercir com a catedràtica de francès fins a la seva mort, que es va produir el 8 de maig de 1963 a causa d’un accident de cotxe a Els Monjos.

L’Any Palmira Jaquetti ens dona l’oportunitat de divulgar la seva figura i d’estudiar la seva obra i, sobretot, de retre-li homenatge a través d’actes commemoratius, de conferències, d’edicions de la seva obra, d’espectacles poètics i musicals, i de molts altres actes culturals que periòdicament es van anunciant i actualitzant en el web creat per a l’ocasió (https://cultura.gencat.cat/ca/temes/commemoracions/2020/anypalmirajaquetti/inici/).

Entre les activitats de realització més immediata, cal assenyalar-ne dues de molt recomanables. La primera és la Jornada Palmira Jaquetti, organitzada per la Càtedra Josep Anton Baixeras de Patrimoni Literari Català de la URV que compta amb el suport econòmic de la Fundació Privada Mútua Catalana. La jornada estava previst que se celebrés demà dimecres a l’Aula Magna del Campus Catalunya de la URV, però s’ha hagut d’ajornar a causa de l’actual situació sanitària de la Covid-19; tanmateix, la intenció és que es pugui celebrar més endavant. La jornada comptarà amb una sèrie de conferències que tractaran des d’aspectes biogràfics de Palmira Jaquetti fins a diverses vessants de la seva obra, com són la poesia, la música, el folklore, l’etnografia i l’estudi de l’aranès. La Jornada es clourà amb l’espectacle Palmira, ideat per Jordi Lara i interpretat per l’actriu Elisenda Rué i el guitarrista Izan Rubio. La segona és l’exposició ‘Llum a l’ànima’ que es preveu que s’inauguri el 28 de novembre al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí i que tindrà un caràcter itinerant.

Des d’aquesta finestra de difusió cultural us convido a seguir l’Any Palmira Jaquetti molt de prop i a gaudir de les activitats que es van programant. Serà el millor homenatge que podrem fer-li.

Carme Oriol: Professora de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili i membre de l’APELLC (Associació de Professionals i Estudiosos enLlengua i Literatura Catalanes).

Comentarios
Multimedia Diari