Turistes vàndals que ja són patrimoni

21 agosto 2024 21:29 | Actualizado a 22 agosto 2024 07:00
P.J. Armengou
Comparte en:

Una de les proves més contundents que demostrarien que la tomba de Jesucrist es troba dins la Basílica del Sant Sepulcre de Jerusalem és un grafit. Una inscripció manual en un mur de l’antic temple de Venus –que els romans van construir sobre la sepultura i que ara queda sota l’actual església– on es pot llegir: Domine ivimus. És a dir: «Senyor, hem vingut». La frase, acompanyada del dibuix d’un vaixell romà, sempre s’ha atribuït a un pelegrí.

Una de les primeres representacions gràfiques del mateix Jesucrist també és un grafit fet per un possible viatger. Es tracta de la caricatura d’un home crucificat, a qui han dibuixat un cap d’ase, que va trobar-se en un mur del mont Palatí de Roma, i que va acompanyada de la frase, en grec: «Alexàmenos adora el seu Déu».

A Tarragona també tenim grafits fets per visitants que han traspassat l’àmbit del vandalisme per esdevenir patrimoni històric. Els trobem a la façana de la Catedral, on dos alemanys –Franz Martin i Heitman Von Neukmart– van gravar els seus noms, l’any 1769. Als turistes que ens visiten aquests dies, però, els demanaria que no segueixin el seu exemple. La línia entre embrutar i passar a la història és molt fina.

Comentarios
Multimedia Diari