La Constitució, la religió civil

05 diciembre 2023 20:19 | Actualizado a 06 diciembre 2023 14:00
Josep Ramon Correal
Comparte en:

La Constitució ha estat el pal de paller de la Transició espanyola cap a la democràcia, però, actualment, podem considerar que la Constitució és el factor d’unitat d’Espanya?

Com diu el catedràtic en Dret Constitucional Xavier Arbós, «algunes expectatives que es plantegen respecte a la Constitució estan fora de lloc. Per exemple, que es pretengui fer de la llei de lleis una mena de símbol representatiu de la col·lectivitat».

Per a Arbós, aquesta perspectiva respon a la influència de la cultura dels Estats Units, on la constitució «és la religió civil que aglutina la seva societat». A la Constitució espanyola se li demana massa coses que no pot donar perquè no respon a totes les demandes socials.

Realment podem celebrar el dia de la Constitució? Els text de la llei de lleis és sagrat, intocable? Avui és un bon dia per reflexionar-hi

Però, com també diu Arbós, «la Constitució no és un text sagrat (...). Els seus fonaments no són completament estables. Evolucionen, sorgeixen ideals que potser la Constitució no reflecteix i es formulen ideals que la norma suprema no pot acollir».

Si no posem la Constitució «al ritme d’aquests canvis» no podrem celebrar el dia de Constitució com una festa de tots.

Comentarios
Multimedia Diari