Un pla d’implantació de renovables pioner per al Priorat

11 diciembre 2024 19:44 | Actualizado a 12 diciembre 2024 07:00
Comparte en:

El Priorat ha elaborat el seu propi Pla Comarcal d’Implantació d’Energies Renovables, per aconseguir-ne una implantació harmònica, d’acord amb el seu model socioeconòmic i territorial, i per evitar la depredació que ja s’ha produït en altres zones deprimides.

El passat 3 de desembre apareixia un article en aquest diari, signat per Víctor Cusí, president d’EolicCat, titulat ‘El Priorat: una oportunitat perduda per liderar la transició energètica?’. Cusí afirmava que el Pla Comarcal d’Energies Renovables, aprovat amb un ampli consens, ‘no estava a l’altura del desafiament que suposa la crisi climàtica’, i per reblar, assegurava que ‘suposa un llast per al desenvolupament econòmic i social del Priorat’.

Des de la comarca hem decidit respondre aquestes afirmacions, fetes des del pur interès econòmic del senyor Cusí i del lobby que representa; EolicCat no és cap associació benèfica sinó que, com s’autodefineix, ‘és la veu del sector empresarial eòlic de Catalunya’.

Cusí valora el posicionament del Priorat respecte a la implantació al seu territori de l’energia eòlica (i fotovoltaica) com a jutge i part, amb un biaix evident. Ens aconsella què ens convé, des dels seus propis interessos: pur paternalisme.

Qui vol ser el líder d’un model tan cretí, espoliador i economicista, que juga a dividir per satisfer l’apetit indiscriminat de les grans corporacions, contra el benestar dels seus habitants? El Priorat, segur que no.

Un pla ben pensat i consensuat

El model de desenvolupament del Priorat es basa enmantenir l’harmonia i el bon estat dels recursos endògens, actuant d’acord amb les nostres dimensions i amb l’escala del mosaic agrari mediterrani que ens fa únics, tot potenciant els nostres productes agroalimentaris.

El paisatge no és una postal sinó el resultat de la interacció entre l’activitat humana i la natura; i al Priorat fa més de 30 anys que hem consensuat un model per preservar-lo. Volem desenvolupament, sí, però respectant els valors del nostre model, lluny d’uns cants de sirena que provenen de molt lluny.

Així, el 2021 se signà l’Acord Comarcal per a la Implantació de les Energies Renovables per fer compatible el nostre model amb un model energètic d’autoconsum, sostenible i de proximitat.

Renovables i paisatge

El Pla Comarcal d’Implantació d’Energies Renovables és un instrument pioner a Catalunya que permet el desenvolupament de la comarca amb un desplegament ordenat de les renovables que faci que encaixin harmoniosament en el nostre mosaic.

Fidels a la Llei del Canvi Climàtic, el model és autosuficient, descentralitzat, de proximitat, amb participació ciutadana, i que procura ocupar espais alterats, tot evitant espais agroforestals.

Aquest pla, que ha tingut el consens de tots nostres els municipis, ha delimitat les zones compatibles per ubicar renovables, amb criteris tècnics, ambientals, agrícoles, paisatgístics i econòmics.

Sobirania energètica
i solidaritat territorial

El pla ha delimitat 404,97 ha, el 0,8% de la comarca, d’espais destinats a renovables. Aquí es podrien instal·lar 201,06 MW amb una producció anual de 313,57 Gwh, és a dir, 10 vegades el consum elèctric actual de la comarca, i 8 cops el consum estimat per al 2030.

Tenint en compte que avui el Priorat ja produeix amb renovables més electricitat de la que consumeix, el pla permet assolir, i de llarg, els objectius de producció elèctrica amb renovables i, fins i tot, seguir fent una contribució solidària al conjunt del país.

El Priorat, doncs, no es posiciona en el ‘no’; la seva proposta és una implantació de renovables connectada amb la seva realitat: proporcionada, respectuosa amb l’entorn i planificada des del territori. Des de la comarca, a més, emplacem el senyor Cusí a un debat obert i amb les cartes sobre la taula d’on, ben segur, sorgiran bones idees.

Comentarios
Multimedia Diari