30 de març. Des del centre de vigilància des de terra de la Guàrdia Civil (SIVE) detecten una embarcació sospitosa i s’activen. Tenen diverses investigacions en obert per tràfic d’haixix i la constatació que la ruta de la droga per mar des del nord d’Àfrica a les costes catalanes s’ha reactivat, tot i que no és tant activa com a la primera dècada dels anys 2000, quan feien una vintena de decomissos l’any.
La velocitat de navegació i les característiques de l’embarcació són determinants per aixecar la llebre. Les llanxes pneumàtiques o semirrígides d’alta velocitat estan prohibides per llei. En casos concrets s’autoritza l’ús però ha de constar al Registre Especial pertinent. Amb aquest canvi legislatiu hi va tenir molt a veure Vigilància Duanera, el cos policial de l’Agència Tributària. És una de les propostes que van fer en un informe intern on exposaven la complicada situació del narcotràfic per mar al sud d’Espanya, al Camp de Gibraltar. La nova llei permet als cossos policials intervenir l’embarcació encara que no transporti droga. Si l’embarcació està ben equipada amb motors potents, la mar s’aguanta amb relativa calma i els policies no molesten; en poques hores es pot fer -i es fa- el trajecte des del nord d’Àfrica fins al Delta de l’Ebre. Des del SIVE continuen el seguiment de la narcollanxa, s’hi estaran dos hores fins detectar la zona de costa més probable per on desembarcaran.
A principis de gener d’enguany -en un operatiu conjunt amb els Mossos d’Esquadra- van fer un decomís de 2,2 tones d’haixix a Riumar, juntament amb una seixantena de bidons per a combustible. Conèixer el Delta és un avantatge pels narcotraficants. Tot i que les platges -llargues i sense aixopluc- els deixen al descobert, són espais deserts en una zona amb poca densitat de població. I carregats els fardells d’haixix, els laberíntics camins dificulten la vigilància policial.
Al Torrent del Pi
Des del SIVE s’adonen, però, que la narcollanxa que fa gairebé dos hores que segueixen, no desembarcarà la droga al Delta, va rumb a la costa de l’Ametlla de Mar. La geografia és totalment diferent, les platges són cales. Algunes, a tocar de pinars que les protegeixen. I gairebé totes tenen a prop algun xalet. Al Torrent del Pi s’hi pot arribar tant a peu com en cotxe. Els narcotraficants quedaran a redós però alhora que és difícil que algú els vegi, també els serà més complicat detectar l’arribada dels guàrdies civils. La situació acabarà sent un parany per a dos d’ells, a qui detindran. La resta, qui sap quants, podran escapar i segurament també s’emportaran alguns fardells d’haixix, però perdran la major part del carregament, més de dos tones, 77 paquets etiquetats a nom de Pablo. Pablo no existeix però és l’identificatiu per saber cap a on ha d’anar la droga. Hi ha narcollanxes que entren haixix per a diferents distribuïdors en un sol carregament, per això els cal diferenciar els paquets. Per operar cal tenir una infraestructura assentada a la zona, gent que conegui el terreny, que pugui mobilitzar personal per a les descàrregues, que vigili els moviments policials i que sàpiga calcular possibles imprevistos.
Dipòsit buit
Els potents motors consumeixen molt. Tot i que la tripulació o part d’ella han pogut escapar amb la narcollanxa, no han sigut a temps de carregar els bidons de combustible i no podran fer el viatge de retorn al Marroc. L’endemà es detecta una embarcació similar en una cala d’Alacant. Troben indicis de connexió, és la que va escapar de l’Ametlla. No és un cas aïllat. En els últims mesos han decomissat cinc narcollanxes, algunes dins de camions mentre les transportaven pel Delta. És aquí on les avaraven. A Galícia i a Portugal és on les fabriquen, ja fa anys que en tenen tradició. A Cambrils, la Guàrdia Civil també va desmantellar un taller clandestí on les acabaven d’equipar. Fet el casc de fibra de vidre, a Cambrils les equipaven amb els motors i accessoris necessaris per a navegar.
La pressió policial que s’està fent al Camp de Gibraltar està desplaçant el delicte, de la mateixa manera que hi torna a haver més desembarcaments d’haixix per la zona de Huelva, s’ha reactivat la coneguda ruta fins la costa de Catalunya. Els últims anys hi havia hagut un relaxament policial a la zona del Delta, comparat amb l’atenció que van prestar a l’assumpte durant la primera dècada dels 2000. Ara, els cossos policials s’han tornat a activar, la situació política també ha servit per esperonar-los.
Periodista
Nascuda a l’Ametlla de Mar. Autora del llibre ‘Sense Cadàver/Sin Cadáver’. A TV3 informa de notícies de l’àmbit judicial, policial i de la seguretat.