Gairebé a les portes d’un nou curs és probable que la majoria d’estudiants ja tinguin força clar quin camí recorreran a partir del mes de setembre. Però també ho és que molts joves i famílies d’aquí a alguns mesos hauran de prendre una decisió de futur.
Tant als uns com als altres us convido a seguir llegint, més que res per donar i raonar la resposta al titular d’aquest article.
A la Cambra de Tarragona fa anys que vam decidir que calia implicar-nos activament en la promoció de la Formació Professional i, més en concret, la Dual. No pas per un caprici i menys per una moda, sinó per entendre que fent-ho així podíem atendre les demandes que ens traslladen les empreses, necessitades de quadres i equips tècnics formats en FP.
Tinguem en compte, en aquest sentit, que en els pròxims quatre anys la meitat dels llocs de treball necessitaran estar ocupats per persones amb estudis d’FP. I si aquesta formació ens és decisiva per garantir la competitivitat i futur de l’economia, més ho és encara com adquireixen aquests coneixements els nostres joves.
Vet aquí, doncs, la importància de l’FP Dual, una modalitat formativa on els estudiants compaginen la formació en el centre formatiu i també a l’empresa. El resultat: es formen treballadors a la mida de les necessitats reals del mercat i de les empreses que els necessitaran i els acabaran, per tant, contractant. Tant és així que només un nou per cent dels graduats en FP busquen feina, (un sis per cent si han cursat la Dual) la resta, o bé treballen o continuen estudiant, ja que en acabar l’FP es poden cursar estudis universitaris. Si això és així, com és que a l’Estat espanyol aquesta modalitat només la trien el tres per cent dels estudiants d’FP, davant països com Alemany on és un referent indiscutible? A Holanda, per exemple, el 40 per cent dels joves estudien FP i el 60 per cent ho fa en Dual. A Suïssa el 30 per cent de les empreses acullen estudiants.
Cal molta pedagogia. Cal implicar (més) a totes les parts: administració, empreses, centres formatius, estudiants, famílies... I en això estem. Per què sabem que no podem deixar escapar l’oportunitat de dotar a la societat de les eines necessàries que ens ajudin a créixer en tots els àmbits i més ara, immersos com estem en una crisi sense precedents derivada de la pandèmia.
Una dada més: a Catalunya l’atur juvenil supera el 30 per cent, un percentatge que duplica el de la mitjana a la Unió Europea. I què podem fer i estem fent des de la Cambra de Tarragona per revertir aquesta situació? Com deia abans portem anys treballant per potenciar l’FP tot organitzant jornades, fires, assessorant empreses, organitzant speed datings entre empreses i centres formatius....
Enguany hem decidit anar un pas més enllà, de fet seria més apropiat dir que hem fet un pas de gegant. Estem treballant en un nou i ambiciós programa per incentivar als joves a estudiar FP. Batejat com a Som FP Dual es tracta d’una iniciativa pilot que estem duent a terme les Cambres de Madrid, Sevilla, Navarra i Tarragona. Aquesta línia de treball, que ja està donant els primers fruits, es focalitza en promocionar l’FP Dual entre els joves, els no tan joves i les seves famílies, i ho fem mitjançant la creació d’una xarxa d’ambaixadors, persones que han cursat aquesta modalitat formativa i que volen donar a conèixer les bondats d’aquests estudis i compartir les seves experiències.
Cada ambaixador té les seves motivacions per participar en aquest programa i resulta molt enriquidor conèixer-les, tot escoltant el que expliquen a les xerrades. Una de les ambaixadores es diu Nora. La Nora va estudiar el grau mitjà de Manteniment electromecànic. Era l’única noia a classe i està a la xarxa d’ambaixadors per animar a altres noies a cursar estudis que històricament han fet únicament nois. Ara la Nora continuarà estudiant, un grau superior de Mecatrònica Industrial i després té pensat accedir a la universitat.
En Tomás va fer la carrera d’Administració i Direcció d’Empreses, va aconseguir feina, però no trobava l’estabilitat que buscava. Es va matricular a l’FP Dual de Química Industrial i ja fa tres anys que treballa a Repsol. L’FP Dual, diu, li ha aportat més que no pas la carrera universitària.
L’Amanda ens va explicar com després d’abandonar l’ESO i posar-se a treballar va trobar en l’FP Dual la motivació que li faltava per continuar formant-se. Després d’obtenir l’ESO ha cursat un cicle formatiu de grau mitjà i un de grau superior, el primer en modalitat Dual. Ara està treballant en el que li agrada i ja pensa en cursar una carrera universitària.
Aquestes són algunes de les històries dels ambaixadors que conformen la nostra xarxa. Vint fins ara, persones proactives que ja han compartit les seves experiències amb gairebé 400 assistents a les jornades. Històries que motiven a altres joves a conèixer més sobre allò que els hi pot aportar l’FP Dual i que, com a mínim, els hi obre els ulls cap a noves opcions de futur.
Avui us he volgut parlar de l’FP Dual, un altre dia us comentaré totes les altres branques de la formació que treballem a la Cambra de Tarragona, com ara l’acord que hem assolit amb el Ministeri de Defensa per atendre les necessitats de formació dels militars un cop decideixen incorporar-se a la vida civil.
En un entorn canviant com el que ens trobem, la formació, adaptada a les noves necessitats, esdevé una opció estratègica per créixer com a persones i com a societat.