Vora 500 persones surten al carrer a la Ràpita per reclamar un nou institut

Als problemes d’espai i inundabilitat del pati s’afegeix el risc de despreniments de roques d’una antiga pedrera

15 diciembre 2024 16:27 | Actualizado a 15 diciembre 2024 20:15
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Unes 500 persones s’han manifestat aquest diumenge a la Ràpita per reclamar al Departament d’Educació la construcció d’un nou institut al municipi. L’Associació de Famílies, recolzada per l’Ajuntament de la Ràpita així com del teixit associatiu i empresarial del municipi, considera que l’actual Institut Els Alfacs s’ha quedat petit i obsolet i està afectant-ne la qualitat educativa. En els darrers aiguats de novembre, el centre va haver de tancar una setmana pel despreniment de roques, ja que es troba proper a una antiga pedrera. Ara l’AFA ha dit prou i properament es constituirà una plataforma ciutadana per seguir amb les mobilitzacions.

La manifestació ha arrencat a l’Institut Els Alfacs i ha mobilitzat diversos centenars de persones pels principals carrers del municipi, fins arribar a la plaça del Cóc, acompanyada del grup de batucada Batuxaik, els gegants i els nanos del municipi i dos clubs de motards. Les famílies denuncien que l’actual institut, inaugurat el 1985, va ser creat per atendre una població d’uns 350 alumnes. Actualment, atén gairebé 800, entre professorat i alumnes, i el pati s’ha anat empetitint a mesura que s’ampliaven barracons o espais prefabricats.

«Cada vegada s’ha anat ocupant espai de pati per fer barracons, la pista poliesportiva ha desaparegut. I cada cop que s’han mogut barracons s’han anat quedant clots enterra, de forma que quan plou s’inunda tot», explica el president de l’AFA, Joan Izquierdo. «És un centre que s’ha quedat petit, no hi ha espai. Els pares han de ser atesos a la sala d’ordinadors, no hi ha sala per atendre els xiquets de guàrdia... I això també impedeix noves sortides educatives o nous cicles formatius, mentre altres instituts d’Amposta o Tortosa sí van creixent. També és un institut amb una matrícula molt viva, som un centre d’acollida al llarg de tot el curs». Les famílies recorden també que la Ràpita està creixent i la previsió és que la població supere els 20.000 habitants en els propers 10 anys.

A més dels problemes d’espai i d’inundabilitat del pati, el despreniment de roques del passat mes de novembre, tot i que no va provocar danys personals, va activar un pla d’emergència i va mostrar clarament el perill latent. Els despreniments tenen lloc des de 1988. «I els estudis tècnics ja han alertat de la presència de masses rocoses inestables», exposen. Davant d’aquesta situació l’Ajuntament de la Ràpita va asegurar l’espai amb una malla metàl·lica en una part de la pedrera, per evitar nous despreniments.

L’AFA agraeix el suport de l’Ajuntament i del teixit econòmic i associatiu del municipi, que recolzen la reivindicació. Ara, crearan una plataforma independent de l’AFA per seguir amb les mobilitzacions.

Una de les primeres accions, expliquen, si no hi ha un reacció imminent és fer vaga per mobilitzar tot l’alumnat del centre amb autobús fins Tortosa i protestar davant dels Serveis Territorials d’Educació.

Ara es crearà una plataforma i portaran
a terme noves mobilitzacions
Comentarios
Multimedia Diari