Diversos grups de voluntaris van participar ahir diumenge al matí en la neteja de set espais naturals protegits del Delta de l’Ebre. L’activitat s’impulsa des del 2015 per tal de contribuir a mantenir neta la zona, que és d’alt valor mediambiental, i de conscienciar a la població de l’impacte que generen els residus en l’ecosistema.
La iniciativa, organitzada pel Parc del Delta de l’Ebre s’emmarca en la campanya ‘Per un Delta Net’ i s’ha dut a terme de manera simultània a la platja dels Eucaliptus, al terme municipal d’Amposta, a la zona del Trabucador a la Ràpita i a la platja de Migjorn de Sant Jaume d’Enveja, així com en els espais de l’àrea de lleure dels Pinets, a Camarles, i l’entorn de la bassa de les Olles, a l’Ampolla.
Una vintena de participants també van netejar l’espai del Garxal, a Deltebre, on van recollir, sobretot, restes de xarxes i utensilis de pesca, llaunes, cigars, en conjunt uns materials molt similars als trobats en els altres punts de treball.
Després d’equipar-se amb guants i sacs de ràfia proporcionats pel Parc, els voluntaris van començar a recollir la brossa abandonada entre la sorra, una acció que es va allargar fins al migdia. Les bosses plenes de residus seran avui traslladades a la deixalleria per part de les brigades i serveis de neteja municipals.
Tot i que l’activitat va finalitzar al voltant de les 12 del migdia i d’haver recollit tones de brossa, la feina no es limita a aquest diumenge. El mal hàbit de tirar brossa a l’aire lliure és una problemàtica, malauradament, massa habitual i que té un impacte molt negatiu en l’entorn.
La tècnica d’ús públic del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Clara Franch, explica que volen «sensibilitzar la població perquè procuri ser més responsable amb els hàbits de consum i que no es generin a casa uns residus que després arribin als espais naturals», a més, afegeix, «quan visitem aquests espais, cal tenir una conducta cívica i guardar la brossa en lloc de tirar-la a terra».
Pel que fa al tipus de material que més troben els voluntaris, Franch, lamenta que la major part del residu recollit és plàstic, un material que pot arribar a causar danys en la fauna. Els animals poden menjar-se les restes o fer-se mal amb parts d’eines com les xarxes de pesca. «El plàstic, a més, tarda molt a desintegrar-se, fins i tot hem arribat a recollir llaunes dels anys 80».
A banda, moltes de les restes acaben dins el mar, perjudicant també els ecosistemes marins. Amb el mal temps dels últims dies, les onades han portat deixalles empassades per l’aigua fins a terra. Això ha permès recollir brossa que en altres condicions s’hauria quedat a la mar.
Població conscienciada
És el primer cop que la Carmen Soler, de Barcelona i resident de fa poc a Riumar, participa en l’activitat. «Volem un Delta net, jo la primera, i més si visc aquí. M’agradaria que tots respectéssim la natura i que no hi hagués brossa que no cal tenir pel mig», apunta.
Per la seva banda, el fotògraf de paisatges naturals, Francesc Sans, és ja un assidu a aquestes activitats i hi participa des dels seus inicis. «Cada any s’ha de netejar, amb cada temporal el mar queda ple de brossa», diu celebrant que cada cop hi participi més gent, inclús persones que s’ha trobat amb l’activitat per casualitat.
Franch, per la seva banda, també, anima a la ciutadania a continuar sumant-se a la iniciativa. «Necessitem treballar des de l’origen i ser conscients dels mals hàbits. Que la gent s’animi és una oportunitat per netejar aquests espais i educar a la població i conscienciar-la».
La iniciativa compta amb el suport del COPATE i dels ajuntaments del Delta.