Una aproximació a l’estudi astronòmic i astrològic dels segles XV i XVI

L’exposició ‘El cel al Renaixement. La Revolució Científica al Renaixement’ anticipa la festivitat tortosina més important de l’estiu

08 julio 2024 19:04 | Actualizado a 09 julio 2024 14:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest cap de setmana s’ha inaugurat ‘El cel al Renaixement. La Revolució Científica al Renaixement’, una exposició impulsada per l’associació Amics i Amigues de les Terres de l’Ebre i pel seu president, Marc March. La mostra estarà disponible al Museu de l’Ebre de Tortosa, durant tot el mes de juliol, en horari d’obertura del centre (caps de setmana d’11 h fins a 14 h i de les 17 a les 20 h). Addicionalment, es podrà visitar també, a la tarda, durant els quatre dies que dura la Festa del Renaixement de Tortosa.

L’exposició explora el canvi de paradigma que es produeix en el pensament científic de l’època, impulsat per les matemàtiques i les innovacions tecnològiques que es desenvolupen en temps del Renaixement; tot centrant-se en tres figures clau del període històric que van revolucionar la concepció de l’univers: Copèrnic, Galileu i Kepler.

Accentuant la fascinació que sempre han tingut totes les cultures per l’estudi del cel, també es mostra un recorregut per l’astronomia i astrologia de les èpoques antigues: des de la Mesopotàmia, Egipte o Grècia fins a la cultura Maia, que els científics renaixentistes recuperen per desenvolupar les noves teories.

L’Observatori de l’Ebre

El projecte s’ha portat a terme en col·laboració amb l’Observatori de l’Ebre i March destaca el seu paper imprescindible. L’institut d’investigació no només ha ofert l’assessorament científic que resulta necessari per a la temàtica, sinó que també ha cedit gran part del material complementari a les explicacions escrites. Entre les demostracions més destacades, hi ha un model que il·lustra l’heliocentrisme de Copèrnic i un petit planetari casolà.

Aquesta activitat inicia les jornades historiogràfiques prèvies a la Festa del Renaixement. L’associació, que organitza exposicions periòdiques al Museu de l’Ebre, ha volgut participar en la festivitat per donar una visió diferent de la celebració; a més de la bauxa i la festa «també és una part cultural que s’oferirà a tots els visitants», clou Marc March.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari