Un llibre recull el patrimoni pesquer i la cultura lligada a la mar de l’Ebre

La guia recull fins a 150 elements immobles, mobles, immaterials i naturals identitaris de set municipis costers

14 diciembre 2024 18:31 | Actualizado a 15 diciembre 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) Mar de l’Ebre ha impulsat la creació del llibre «Guia del patrimoni pesquer i aqüícola dels municipis de la mar de l’Ebre», obra d’Antoni Cartes Reverté. Aquesta publicació, resultat d’un projecte propi del GALP que ha estat cofinançat per la Unió Europea i la Generalitat de Catalunya, recull fins a 150 elements del patrimoni pesquer i aqüícola dels municipis de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, Amposta, la Ràpita i Alcanar.

Aquest inventari vol ser un punt de partida per a la difusió i posada en valor del ric patrimoni pesquer i aqüícola del Mar de l’Ebre que, de la mateixa manera que el Delta, està en risc de desaparició a causa de la seua fragilitat.

La publicació, així, posa en valor la riquesa del patrimoni marítim del territori, contribuint a reforçar la identitat cultural i la memòria històrica de les comunitats costaneres de la Mar de l’Ebre.

Com explica al Diari el gerent del GALP Joan Alginet, es tracta d’un treball que ja va començar al 2021 amb l’inventari i que ara veu la llum en forma de llibre. «Aquest és un projecte propi del GALP de fa tres anys, amb una primera fase amb l’inventari. Vam pensar que seria molt oportú publicar-ne una guia», valora. «L’objectiu és posar en valor un patrimoni al qual no se li havia donat la importància que mereix».

El llibre ha estat cofinançat per la Unió Europea en un 70% i la Generalitat de Catalunya en un 30%. Ara, es repartirà entre els municipis i les biblioteques de forma gratuïta.

Com també detalla l’autor del llibre, Antoni Cartes, la recerca ha pres com a punt de partida la recerca feta a través de l’inventari del patrimoni, però en alguns aspectes s’ha ampliat i en altres s’ha reduït. Així, alguns elements com per exemple la gastronomia a bord de les embarcacions o les tècniques i arts de pesca no s’han inclòs.

«La guia dóna a conèixer el patrimoni vinculat al món de la pesca i l’aqüicultura, però són elements que es poden visitar. Es tracta també que la gent puga anar a veure espais o festes», precisa l’historiador, que té una llarga trajectòria vinculada a la recerca del món mariner de l’Ebre.

La publicació s’organitza de nord a sud, des de l’Ametlla fins les Cases d’Alcanar, i a cada municipi segons el patrimoni immoble (com edificis), moble (com objectes o embarcacions), immaterial (les festes del Carme o de la Candelera, per exemple) i natural, com els espais singulars de cada municipi i de Delta de l’Ebre o les espècies de peixos.

El pròleg a més és d’Elvira Mara, presidenta honorífica de l’Associació de Museus Marítims de la Mediterrània i directora del Museu Marítim de Barcelona. A la presentació de la guia, al Museu de les Terres de l’Ebre, hi ha participat també el Director General de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat Antoni Espanya i el president del GALP Eusebio Rosales.

Comentarios
Multimedia Diari