Tortosa: Ignasi Blanch omple de colors el mític riu del poeta Gerard Vergés

Avui l’artista presenta l’àlbum il·lustrat ‘El riu’, on ha adaptat el clàssic de Vergés

15 febrero 2019 12:08 | Actualizado a 18 febrero 2019 18:41
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Si hi ha un poeta especialment recordat i admirat a les Terres de l’Ebre, aquest és Gerard Vergés (Tortosa, 1931-2014). I si hi ha un il·lustrador especialment estimat al territori, aquest és Ignasi Blanch (Roquetes, 1964).

El resultat de maridar la ploma de Vergés amb el pinzell de Blanch havia d’esdevenir per força una unió feliç, plena de vitalitat, genialitat i arrelament al territori. Així és l’àlbum il·lustrat El riu (Onada Edicions), on Blanch ha adaptat i il·lustrat el clàssic poema de Gerard Vergés Parlo d’un riu mític i remorós.

L’icònic poema que arrenca amb el popular vers «Tot sovint penso que la meva infància té una dolça i secreta remor d’aigua» aconsegueix en aquest nou volum una lluïssor renovada, fresca, obtinguda pels traços i la particular i riquíssima paleta cromàtica de Blanch, que doten de singular bellesa el que és, potser, el poema que millor representa l’Ebre.

L’àlbum il·lustrat, a cura del segell Onada Imagina, d’Onada Edicions, que n’ha fet una edició molt cuidada, és de gran format, i es presenta com un dels volums que arriben amb més força per al proper Sant Jordi a les Terres de l’Ebre. També s’està preparant l’edició en castellà i al final del llibre es pot trobar el poema en anglès.

«L’ànima del projecte és Manel Ollé, escriptor i professor, i un gran expert en l’obra de Gerard Vergés. Parlo d’un riu mític i remorós és un dels seus poemes més representatius i Manel m’ho va proposar. I cal dir que Onada Edicions va apostar molt per aquest llibre», explica al Diari l’il·lustrador Ignasi Blanch. «Tenia molta il·lusió per fer aquestes il·lustracions, però alhora era un gran repte estar al nivell de Gerard Vergés».

L’il·lustrador afirma que aquest no és pas un llibre infantil, sinó per a tothom: «el que s’hi troba és un món de màgia, ple de colors, que agradarà els xiquets. Però alhora volia que fos un llibre de capçalera per tothom, que quedés per sempre». 

Blanch va fer diverses visites al Delta de l’Ebre per preparar aquest llibre i va constatar els grans canvis cromàtics que viu el Delta segons les estacions. Per aquest motiu, la gamma cromàtica de les seues il·lustracions és molt ampla. Els flamencs tenen un protagonisme especial i també destaca la presència d’un personatge femení, una xiqueta, per aportar una figura femenina al projecte. 

Maridatge al servei de Vergés

«El llibre parla de l’amor a la natura i del pas del temps, de la importància de l’amor i el trànsit de la vida. Són uns dibuixos adaptats al servei de Vergés», detalla l’artista. «A vegades als il·lustradors ens toca il·lustrar textos dubtosos, però tenir l’obra de Vergés és un luxe per a qualsevol il·lustrador. És un regal de la vida. Tant de bo puguem seguir il·lustrant la seua obra».

L’artista reconeix haver gaudit molt treballant el poema, ja que ningú ho havia fet abans. No obstant, Blanch ja havia il·lustrat elements de l’univers de Vergés, per a la Nit de Santa Llúcia celebrada fa quatre anys a Tortosa o per a un homenatge al mateix escriptor.

Blanch, que va ser l’únic artista de l’Estat espanyol escollit per pintar al Mur de Berlín, es troba en un moment àlgid de la seua carrera artística. Cal recordar que tot just fa pocs mesos presentava el llibre Liv on (Flamboyant) amb l’actriu Olivia Newton-John i El sol tiene una cita con la luna (Chapiteau 2.3) amb l’actriu Myriam Mézières.

El llibre El riu es presentarà aquest mateix vespre, a les 19 hores, al Saló de Plens de l’Ajuntament de Tortosa. A l’acte hi participaran l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, l’escriptor Manel Ollé, l’editor Miquel Àngel Pradilla i l’il·lustrador Ignasi Blanch.

Comentarios
Multimedia Diari