Què passa a la DO Terra Alta?

Membres de l’actual junta denuncien la «inoperància» de la DO des de fa temps, més enllà del daltabaix generat per l’auditoria filtrada. El president Pere Bové continua al càrrec malgrat les divisions internes generades

12 septiembre 2024 17:01 | Actualizado a 13 septiembre 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La filtració d’una auditoria el passat mes d’agost va provocar un daltabaix a l’interior de la DO Terra Alta. L’informe revelava certes irregularitats, i tot plegat va resultar desencadenant d’una lluita interna entre dos models de gestió que fa temps que s’arrossegava.

L’auditoria externa, corresponent a l’any 2022, al Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta va destapar algunes irregularitats comptables a l’ens. L’informe va ser encarregat per la mateixa DO per «fer correccions i facilitar el traspàs amb la nova Junta».

Les dades van ser publicades pels mitjans El Món i Vadevi i van motivar una reacció de la DO emetent un comunicat denunciant una campanya «de desprestigi. El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta també va demanar la dimissió del president de la DO, Pere Bové, qui en un primer moment va entomar la petició. Però Bové fa sols un any que és president i no formava part del Consell Regulador en l’exercici 2022, que és el període que auditava l’informe sobre la gestió financera.

Un mes després de tot això Bové continua al càrrec, malgrat trobar-se sense suports, i membres de l’actual Junta denuncien que l’ens arrossega «una inoperància total» des de fa temps. «Si no hi hagués hagut això de l’auditoria, igualment hi hauria una crisi perquè la inoperància del president és total», explica al Diari Marc Paladella, vocal dels viticultors adscrits a cooperatives.

Aquesta setmana ha tingut lloc una nova junta rectora del Consell Regulador de la DO, i a l’ordre del dia hi havia una votació que validés la continuïtat del president actual, Pere Bové. Dels dotze vocals, sis persones (representants dels censos A, B i C, que corresponen a viticultors adscrits i no adscrits a les cooperatives, i cellers no embotelladors) van votar en contra, els cinc del cens D, cellers embotelladors, es van abstenir, i el mateix president va votar a favor. Com a resultat, a falta de rebre la majoria absoluta dels vots, Bové continuarà al capdavant de l’entitat del vi terraltina, malgrat que continuen les divisions internes entre els seus membres.

«És molt surrealista. No té cap suport perquè els altres es van abstenir. Està sol. Aquesta és la crisi més gran que ha patit la DO Terra Alta. Ell vol aguantar al màxim, però portem un any i mig de paràlisi total i de baralla continua amb els treballadors. No estem fent plans de promoció com ens tocaria fer, ens hem de modernitzar i legislar, ja que el món del vi és molt canviant, i en canvi està tot parat. Això no pot ser», relata Paladella.

Preguntat pel Diari, el president Pere Bové ha descartat fer declaracions per ara.

Segons aquell informe econòmic, elaborat pel despatx de Reus Abad Saltó Auditors, al qual ha tingut accés el Diari, la DO «presenta una situació financera sanejada» si bé hi hauria una certa manca de control sobre la comptabilitat. Per exemple, l’auditoria revela pagaments sense que consten factures. També s’expressa literalment que l’entitat «hauria d’adoptar mesures de control de la despesa» i per això recomanen una persona «encarregada de la supervisió de l’àmbit financer». També a l’estoc de la botiga hi ha «diferències significatives» entre les unitats físiques i de l’inventari, el qual es recomana millorar. Malgrat les dades objectives que genera un informe econòmic, la DO va carregar contra el periodista que les va publicar, assegurant que hi havia un conflicte d’interessos, ja que el periodista havia sigut mesos enrere candidat a un procés de selecció del Consell Regulador en el qual no es va considerar apte.

Amb les aigües més calmades, la DO es va marcar com objectiu aleshores acabar l’auditoria, corregir les possibles irregularitats i refer el prestigi de l’entitat, que agrupa 64 cellers i cooperatives i que es trobava en un moment molt dolç. Per exemple, la passada primavera els vins de la Terra Alta van obtenir fins a 40 medalles al concurs internacional Grenaches du Monde, sent la Denominació d’Origen més guardonada. Per ara, però, a l’interior de l’organisme continua l’enrocament.

Tampoc convé perdre de vista la certa rivalitat històrica entre Batea i Gandesa (d’on són l’antic i el nou president), el repartiment del poder polític local a la comarca, així com anteriors disputes ja lliurades, com ara per la Festa del Vi de Gandesa. L’anterior president i Junta va decidir organitzar una altra festa, el Primavera DO Terra Alta, i la DO va arribar a sortir de la de Gandesa. La Junta actual hi va tornar.

Comentarios
Multimedia Diari