«Podem fer consultes i tràmits amb la Generalitat sense haver d’anar a Tortosa»

L’oficina mòbil que ha posat en marxa l’Administració catalana a les Terres de l’Ebre, com a prova pilot, es desplaça des del passat mes de juny a vint poblacions, cinc per comarca

29 julio 2024 17:57 | Actualizado a 30 julio 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Sota l’ombra d’unes moreres vora el riu Ebre, l’oficina mòbil d’atenció ciutadana de la Generalitat atenia aquest dilluns al matí els veïns de Benifallet. El ban municipal anunciava a primera hora del matí la presència d’aquest servei itinerant, que està en fase de prova pilot a les Terres de l’Ebre des del passat mes de juny i durant un any, i que ofereix informació i suport en els tràmits telemàtics amb l’administració, tot i que encara és poc conegut per la ciutadania. Mercè Povill s’hi va apropar per conèixer com funcionava i va acabar fent-hi una consulta sobre dependència. «Estic contenta perquè ja no em caldrà demanar cita i anar fins a Tortosa», comentava al Diari. Aquesta és precisament la principal funció del servei: «apropar al màxim l’administració a la ciutadania», explica Mònica Prieto, responsable de l’Oficina d’Atenció Ciutadana a les Terres de l’Ebre.

El servei compta amb dos agents digitals del 012 per atendre els veïns i un de I2CAT, encarregat de la logística i les tecnologies que fan possible els tràmits i les consultes amb l’administració catalana. Entre les principals consultes i demandes de la ciutadania hi ha totes aquelles relacionades amb drets socials i habitatge, seguit també del suport per als certificats digitals, explica Prieto.

En aquesta primera fase del projecte, l’oficina atén a un total de 20 poblacions ebrenques, 5 per comarca, un matí al mes. Entre els criteris que s’han tingut en compte alhora de plantejar on es presta el servei, hi ha la distància amb l’oficina més pròxima de la Generalitat (Tortosa); disposar d’una franja de població de més de 50 anys superior al 50 per cent; i l’oferta de transport públic. «Per posar un exemple, els veïns de la Palma d’Ebre han de fer transbord a Gandesa i en el pitjor dels casos, segons els horaris, els pot representar prop de quatre hores entre que surten de casa i arriben a la porta de l’Oficina de la Generalitat a Tortosa», explica Prieto.

A més de Benifallet, del Baix Ebre es desplaça a Paüls (avui dimarts), el Perelló, Tivenys i Xerta. A la comarca del Montsià, a la Sénia, Alcanar, Mas de Barberans, Godall i Freginals. Pel que fa a la Ribera d’Ebre, arriba a Riba-roja d’Ebre, Flix, la Palma d’Ebre, Ascó i la Torre de l’Espanyol, i per últim, a la Terra Alta, es desplaça a Caseres, Pobla de Massaluca, Arnes, Bot i la Fatarella. Els ajuntaments faciliten un espai per a estacionar la furgoneta, a poder ser amb connexió a l’electricitat, tot i que el vehicle està equipat fins i tot amb panells solars per ser autosuficient.

En tractar-se d’una prova pilot, tot està en fase de proves i possibles millores. En aquest sentit, les tècniques responsables han planejat ja algunes millores pendents d’aprovació, com ara que l’oficina mòbil pugui ser a dos poblacions cada dia, repartint el temps. D’aquesta manera, podria arribar a 40 dels 52 municipis de les Terres de l’Ebre.

El projecte pilot de l’oficina mòbil s’emmarca en les accions de transformació digital de l’administració catalana. De forma complementària, el projecte també forma part del programa Tecnologies Digitals Avançades (TDA) 5G Rural, amb el centre de recerca I2CAT. Així, s’ha incorporat a l’oficina mòbil un sistema de comunicacions que permet combinar i agregar diferents tecnologies d’accés per ràdio, com ara telefonia mòbil i per satèl·lit, mitjançant un sol dispositiu. Aquest tipus d’agregador permet millorar significativament l’amplada de banda i la resistència d’una connexió, quan la connectivitat d’una o diverses tecnologies està limitada o fins i tot interrompuda.

Comentarios
Multimedia Diari