El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha arribat aquest dilluns a Amposta, en las seva primera visita institucional a les Terres de l’Ebre, per prendre part en l’acte de constitució del nou Centre de Resiliència Climàtica (CRC). Amb seu a les Terres de l’Ebre, es tracta d’una iniciativa catalana de projecció internacional de lluita contra l’emergència climàtica i per la transició ecològica, a partir de la recerca, la tecnologia i la innovació. Està liderada per el Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat, juntament amb l’Ajuntament d’Amposta i la Universitat Rovira i Virgili (URV).
També en són socis promotors el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya, el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate), el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions forestals (CREAF), la Fundació Catalunya La Pedrera, la Fundación Empresa y Clima, l’Observatori de l’Ebre i l’entitat SEO BirdLife.
Està previst que s’hi adhereixin noves institucions i també empreses del sector privat en els propers mesos, segons va detallar Carles Ibàñez, director de la Línia de Canvi Climàtic d’Eurecat, el qual assumeix també la direcció científic del CRC.
El desplegament de les activitats i les inversions en laboratoris del Centre en Resiliència Climàtica suposaran inversions de més de 12 milions d’euros en el pròxim quadrienni. El centre utilitzarà metodologies innovadores relacionades amb la ciència ciutadana i promourà, en col·laboració amb altres entitats, la generació de noves iniciatives empresarials que aportin solucions tecnològiques per a lluitar contra el canvi climàtic.
A més, impulsarà conjuntament amb la Universitat Rovira i Virgili, activitats formatives en l’àmbit del canvi climàtic, ja que es preveu una demanda creixent de professionals d’aquestes disciplines.
Segons ha detallat Carles Ibáñez, el centre arribarà a tot Catalunya però té la seu a les Terres de l’Ebre en tant que territori que ja està patint els efectes del canvi climàtic, amb zones al Delta que poden ser laboratoris naturals per posar en pràctica solucions innovadores per fer-hi front.
També el president de la Generalitat va incidir en el fet que el projecte neixi a les Terres de l’Ebre, «un territori que ha patit les externalitats negatives del nostre sistema energètic, que és dels que acull més producció d’energia i, a més, un dels que està patint de forma més visual i clara el canvi climàtic».
«El país sencer en matèria de resiliència climàtica es pensarà des de les Terres de l’Ebre», ha remarcat, tot incidint en la importància de fer arribar iniciatives que promoguin una economia d’alt valor afegit a tots els territoris del país.
Reunió a la Ràpita
Posteriorment, Aragonès s'ha traslladat a Sant Carles de la Ràpita, on després de visitar l’Ajuntament s'ha reunit amb els representants de la Taula de Consens pel Delta, que agrupa els alcaldes i comunitats de regants en la defensa de la integritat del territori i la demanda de mesures contra la regressió que pateix.
En acabar la trobada a porta tancada, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha refermat el compromís de l’executiu amb l’emergència que viu el Delta. Així, la setmana que ve es reunirà un equip de treball més tècnic per abordar el pla de protecció del Delta, el pla hidrològic de la conca de l’Ebre o la inversió de 5 milions d’euros que hi ha sobre la taula, entre d’altres qüestions, segons va detallar.
Des de la Taula, el portaveu Xavier Curto ha recordat els compromisos adquirits per l’anterior executiu i va destacar que es mantinguin els grups de treball que ja existien i que «han funcionat bé». Per a la Taula és fonamental la redacció del Pla de Gestió de la Xarxa Natura 2000 al Delta, perquè entenen que pot «blindar» el territori de molts dels problemes que té avui.