Les tradicionals catifes de flors omplen carrers i places de l’Ebre

Celebració de Corpus Christi. Veïns de Tivissa, l’Ametlla, Flix i Jesús preparen acolorits dissenys amb elements naturals per ornamentar els carrers i celebrar la festivitat

02 junio 2024 19:58 | Actualizado a 03 junio 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Com és tradició cada any durant la Festa de Corpus Christi, molts municipis guarneixen els seus carrers amb vistoses i colorides cartifes fetes amb flors i altres materials naturals. L’espai públic que guarneixen els veïns de manera voluntaria és aquell per on passaran els nens i nenes que fan la comunicació aquest anys 2024.

En el cas de les Terres de l’Ebre, hi ha diverses localitats que mantenen aquesta activitat ornamental des de fa molts anys. Cada una prepara els seus propis dissenys i té la seva manera de procedir, però la majoria coincideixen en que hi ha una falta de relleu generacional, tot i que s’han intentat implementar mesures per mantenir viva la tradició, com per exemple, en el cas de l’Ametlla de Mar, la implicació d’estudiants mitjançant un conveni amb el centres educatius.

També coincideixen tots els municipis en que les catifes, en ser obres d’art efímeres, són un important reclam turístic i fomenten la visita de persones que s’apropen a conèixer el municipi, especialment tenint en compte també que desestacionalitzen aquest turisme.

Catifes de flors a l’Ametlla

A la Cala, els veïns, dediquen varies setmanes a preparar els materials, recollir flors i preparar dissenys. La nit abans del Corpus, és a dir, la mantianda entre dissabte i diumenge, els veïns van passar la nit confeccionant les catifes, en aquesta activitat que també té un punt social.

Damià Llaó, tècnic de turisme a l’ajuntament de la Cala, assenyala que la tradició va naixer fa quatre décades a mans dels veïns. «Creiem que és una cosa important i bonica que va sortir del poble i atreu turisme».

En aquest sentit, l’ajuntament, tal com passa en altres llocs, col·labora per mantenir viva la tradició, ja que moltes persones de les que ho van començar ja no hi són o ja no estan capacitades. Enguany, de fet, enguany, fins i tot s’ha reduït un carrer per falta de gent, tot i el conveni amb l’institut. Una altra mesura ha estat la de’aprofitat la tirada turísitca per convidar els visitants a participar en la preparació de les catifes.

Al Baix Ebre també podem trobar la tradició de preparar catifes per Corpus Christi a l’Entitat Municipal Descentralitzada de Jesús. També és una activitat habitual en el calendari festiu del Perelló, però enguany s’ha suspès amb motiu de dol, per la mort d’un home el passat dimarts després de trencar un vidre amb amb la mà.

Catifes de Corpus a Tivissa

A la Ribera d’Ebre destaquen les catifes a Flix i Tivissa, que també fan els veïns del municipi amb el suport de l’ajuntament. En el cas de Tivissa, hi ha registres que indiquen que a principis del Segle XX ja es diua aquesta tradició.

Segons explica David Pérez, regidor de Festes a l’Ajuntament de Tivissa, abans es feia tot amb flor natural del bosc i ara molta flor de compra. «Es mantenen algunes tauletes amb els materials originals, com sempreviva o flor de plata. Ara els materials han canviat, es fa servir també pellofa i boles de plataners».

Perez destaca també que antigament al poble se feien més de mil metres seguits de catifa, «cada barri feia dibuixos diferents i de manera brodada». En l’actualitat, la tradició és manté viva amb set tauletes pels carrers per on passarà la processó, amb una llargada d’un quilòmetre que passa per tota la localitat.

Comentarios
Multimedia Diari