Les creacions comunitàries centren l’interès del públic al festival Rihihiu de Santa Bàrbara

El certamen, celebrat el cap de setmana, aposta per establir relacions fluides entre dones de diverses generacions

20 octubre 2024 20:48 | Actualizado a 21 octubre 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Generar debat des de la festa, l’amabilitat, la comprensió, en definitiva, des de l’empatia és un dels objectius principals del festival Rihihiu celebrat del divendres fins ahir diumenge a Santa Bàrbara. «El Rihihiu busca lluitar contra el despoblament, la solitud de la gent gran i la divisió entre les generacions, estem aconseguint que les més jóvens ens sentim orgulloses de les nostres avantpassades i es genera una relació molt bonica i fluïda», manifesta Anna Zaera, una de les programadores culturals, junt a Zoraida Roselló.

Per mostrar les ‘carregues’ de les dones i aquesta connexó intergeneracional ahir al matí la Plaça Cid i Cid acollia la performance Les dones i els sacs, dirigida i creada per Arantza Labuena. Es tracta d’una mostra resultat del procés comunitari amb un grup de dones durant sis mesos, a través d’un taller d’escriptura creativa i moviment corporal. Després de l’èxit assolit l’any passat amb la creació escènica de memòria viva protagonitzada per veïns i veïnes no professionals de Santa Bàrbara, Marta Galán Sala, Montserrat Iranzo Domingo i Pau de Nut proposaven un dispositiu escènic de creació comunitària, utilitzant accions performatives i coreogràfiques, titulat Al Risc, al risc!, dissabte a la tarda al camp de garrofers del costat de la plaça de bous. L’espectacle estava protagonitzat per planers i planeres, majors de 65 anys, que mitjançant una experimentació textual, plàstica i sensorial, indagaven sobre la relació plaent i sensual amb el cos. Tornar al cos no sols com a individus, sinó com a col·lectiu, en la cerca d’una trobada personal i alhora compartida. «Sempre hi ha nervis quan te plantes davant el públic, però al cap de deu minuts, ja ens han passat. La gent ens veu, però nosaltres no veiem a ningú, llavors, sobre la marxa deixes anar tot el que portes dins», explica la Marga Queralt i afirma que formar part d’aquesta iniciativa li «dona vida».

El festival vol descobrir talents emergents, enguany ha destacat la cantant catalana Cinta

Per primera vegada, el festival ha implicat també el públic infantil que ha estat l’artífex del cartell final. Els cartells es van presentar dissabte al matí a la finca de l’Advocat, amb una mostra de rihihius.

El festival Rihihiu pren el nom del crit que uilitzaven antigament els pagesos i les pageses de la plana del Montsià per comunicar-se entre finques. Es tracta d’una iniciativa que presenta una revisió de la cultura popular des d’una perspectiva feminista i queer que promogui el pensament des de l’actitud festiva i carnavalesca.

Talents emergents

El certamen pretén ser un aparador de nous talents emergents. Enguany la descoberta ha estat la cantant olotina Cinta que sorprengué amb les seues cançons de bressol a les criatures marines i barreja d’experiències quotidianes amb històries fantàstiques que li explicaven de petita.

El programa s’ha completat amb concerts i debats sobre les representacions de gènere o l’empoderament de la dona en el món rural i agrícola.

Comentarios
Multimedia Diari