«Les psicosis són un dels principals problemes dins de la Salut Mental. I el trastorn ja sol aparèixer en l’adolescència». Així ho posava de relleu ahir la directora dels Serveis Territorials de Salut de la Generalitat, Mar Lleixà, que va obrir la Jornada de Treball Programa d’atenció específica a les persones amb trastorn psicòtic incipient: treball en xarxa. I precisament l’Ebre acull una prova pilot per detectar precisament el trastorn psíquic incipient.
La jornada d’ahir estava organitzada per la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, conjuntament amb la Clínica Terres de l’Ebre i els Serveis Territorials de Salut a les Terres de l’Ebre a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa. I va valorar, mitjançant l’exposició d’experiències i de conferències, el Programa d’Atenció Específica a les persones que presenten un trastorn psicòtic incipient i a les seves famílies, que requereix el treball integrat de tots els dispositius de salut mental i addiccions vinculats a l’atenció a aquesta població en cada territori.
El programa va entrar en vigor l’any 2018 a dotze punts de Catalunya com a prova pilot. A les Terres de l’Ebre es va posar en marxa concretament a la comarca del Montsià i de moment s’ha aplicat a 20 persones. Els objectius de millora de la detecció, valoració i intervenció en el trastorn psicòtic incipient fan també necessària la col·laboració de dispositius sanitaris, socials, educatius i comunitaris en cada territori.
Cristina Vila Ginés, psiquiatra i directora mèdica de la Fundació Pere Mata de les Terres de l’Ebre, va manifestar que: «com a conclusió dels estudis, cal explicar que s’ha millorat molt l’atenció de la persona que pateix aquest trastorns».
«Per diferents motius un factor important és que és molt més fàcil l’accessibilitat dels serveis. En una setmana o 15 dies com a molt, el pacient té visita», subratllava la psiquiatra. A més, les intervencions, «han millorat tot el procés però sobre tot la inserció d’aquestes persones després de patir l’episodi psicòtic», remarcava, tot afegint que «la seguretat a nivell de les intervencions farmacològiques s’ha fet tot un seguiment amb una millora important.
Adolescència, etapa clau
La major part dels trastorns mentals greus s’inicien en l’adolescència i la joventut i comporten una ruptura important en aquesta etapa vital, que afecta al llarg de la vida .«Per aquest motiu té molta incidència, tant per al pacient com per la seva família i d’aquí la importància del treball amb xarxa», remarcaven ahir els experts.
La detecció i intervenció precoç inicial o prèvia a un episodi atenua la fase aguda i millora el pronòstic evolutiu. «És molt important poder fer un diagnòstic precoç, per tractar així aquesta malaltia de la manera més primerenca possible», remarcava la doctora Cristina Vila, psiquiatre i directora mèdica de la Fundació Pere Mata de les Terres de l’Ebre.
Un altre punt que van posar de relleu que afecta l’etapa de l’adolescència és el consum de cànnabis. Diversos estudis ho relacionen amb una major probabilitat de sofrir trastorns psicòtics.