Qui coneix una mica la Ribera d’Ebre sap que a finals de febrer s’inicia un canvi, i que principis de març tota la comarca sencera esclatarà en un escenari apassionant de color rosa. Funciona ben bé com una muda de pell: s’abandona el boirós hivern i s’obre el camí cap a una nova fase, cap a l’esperança de la primavera. Les Terres de l’Ebre són un territori eminentment rural, de forma que el paisatge i els seus constants canvis s’integren en la vida quotidina de les persones. A la plana deltaica, per exemple, passa el mateix amb les estacions dels camps d’arròs i els seus colors. Paisatge i vida fusionats: això és l’Ebre, i això és la Ribera.
Ara és temps de Ribera d’Ebre, de gaudir de la floració dels arbres fruiters (ametllers, presseguers, pruneres, cirerers...) que dibuixen un quadre efímer que només durarà tres o quatre setmanes, i aprofitar per conèixer els fruits d’aquesta terra i la riquesa agroalimentària dels productors de la comarca.
En una aposta ferma pel turisme sostenible i per potenciar els productes locals, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha preparat una quinzena d’activitats al voltant de la floració, amb la participació de deu municipis.
«’La Ribera en Flor’ donarà el tret de sortida a la temporada turística i servirà també per reivindicar la gastronomia i els productes agrícoles de proximitat. De fet, tant els restauradors com els empresaris turístics ja treballen conjuntament amb el Consell per planificar activitats que s’allargaran durant tot l’any», va explicar ahir en la presentació de la campanya Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.
Després de dues edicions atípiques condicionades per la pandèmia de la Covid (el 2020 es van anul·lar les visites i l’any passat es van desenvolupar, però amb grups reduïts i confinament comarcal), enguany les visites arrenquen amb clara voluntat de tornar a la normalitat i amb l’objectiu de recuperar, com a mínim, el número de visitats de l’any 2019.
«Fa tres anys, abans de l’esclat de la pandèmia, més de mil persones van participar directament en les activitats de floració. A part caldria afegir-hi els qui van fer la visita per compte propi. Enguany les perspectives són molt bones, perquè just a l’inici de la campanya ja hem rebut moltes reserves. Esperem igualar o superar les xifres de la darrera edició sense restriccions», va detallar Mònica Sabaté, tècnica de turisme del Consell Comarcal.
Així, per exemple, s’han programat passejades familiars en bicicleta, a peu i fins i tot en carro, a més de visites a espais patrimonials, tastos de vins i productes locals. «Totes les propostes tenen vinculades o bé activitats de tastos de productes locals o vinculades al patrimoni de la comarca. Hem aconseguit que el producte local siga molt present i hi haja involucrats productors d’oli vi o mel. Ens ajuda a vincular turisme i producte agroalimentari, que és el que volem impulsar», emfatitzà Sabaté.
Les activitats es desenvoluparan a les poblacions d’Ascó, Vinebre, Benissanet, Flix, Garcia, Ginestar, La Palma d’Ebre, La Serra d’Almos, Miravet i Móra la Nova. Les rutes estaran disponibles durant tot el període de la floració, que s’allarga fins al primer cap de setmana d’abril, però sempre subjectes a la climatologia i els tempos de floració.
Les activitats compliran amb les mesures que dictamini el PROCICAT (molt més laxes que en anys anteriors) i les actualitzacions es podran consultar al web de Turisme de la Ribera d’Ebre: www.riberaebre.org.
Els usuaris que vulguen fer la visita pel seu compte es poden descarregar un mapa digital amb itineraris per fer amb cotxe. Cal recordar, però, que cal respectar les flors i que està prohibit entrar als camps, que són propietat privada. Per això és recomanable utilitzar els serveis de guiatge.
Alhora, tot i que el programa d’activitats es desenvolupa ara, aquest permet també posar en valor tot el cicle de producció de la fruita dolça de la comarca. «Pensem que és un projecte per posicionar la Ribera al llarg de tot l’any», va declarar la tècnica del Consell Comarcal.