La comarca de la Ribera d’Ebre es troba en un moment decisiu. Amb l’horitzó del planificat tancament de la central nuclear d’Ascó a principis de la propera dècada i la posada en marxa del Fons de Transició Nuclear (creat precisament per impulsar activitats alternatives a les zones afectades per aquest tancament), la comarca del nord de les Terres de l’Ebre té l’oportunitat de redefinir el seu futur i crear les bases per a una nova etapa de creixement.
La Ribera és una comarca singular a nivell català, com a zona rural d’interior però alhora amb una tradició industrial centenària, marcada primer per la fàbrica química de Flix (ja pràcticament desapareguda) i per la indústria nuclear en els últims quaranta anys.
Un bagatge que no es pot ni es vol desaprofitar en aquesta nova etapa, obrint-se a sectors emergents i de les energies verdes, però apostant al mateix temps per la diversificació econòmica. «Es tracta d’aprofitar allò que ens fa forts, però sense posar tots els ous al mateix cistell», comenta al Diari l’alcalde d’Ascó, Miquel Àngel Ribes.
El municipi ha acollit l’última de les jornades de reflexió per tal de posar en comú les diferents visions i oportunitats, amb el debat dels agents socioeconòmics riberencs i les aportacions d’experts i universitats, organitzada pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), el Consell Comarcal i l’Ajuntament.
«En certs àmbits, els reptes de la Ribera no són diferents als d’altres zones d’interior, amb el despoblament, les dificultats per retenir talent jove o els problemes de la pagesia. I aquí se li sumen amenaces pròpies, com la desindustrialització», detalla el president del Consell i alcalde de Flix, Francesc Barbero. «Però també tenim eines de què no disposen altres territoris, com l’expertesa en el sector energètic, i ho hem de saber aprofitar». «És a dir: tenim cartes, i les hem de saber jugar», afegeix.
Transició
Una eina cabdal que s’ha començat a desplegar per part de la Generalitat és el Fons de Transició Nuclear, una dotació per ajudar a diversificar l’economia, procedent de l’impost a la producció de les mateixes centrals nuclears catalanes, i que en l’exercici del 2024 ha estat de 76 milions, davant dels 83 de l’any anterior.
Uns fons que han d’ajudar per una banda a fer créixer les activitats i sectors existents, alhora que aporten ajuts per atreure noves empreses i per desenvolupar les infraestructures municipals.
Per a l’alcalde d’Ascó, si als anys 80 la nuclear era un sector estratègic, «ara ho són la descarbonització i les energies verdes». En aquest àmbit, el municipi ha estat un dels escollits pel Ministeri per a la Transició Ecològica per desenvolupar un projecte de producció d’hidrogen verd, amb una inversió de 300 milions d’euros.
Un altre projecte tractor per al territori pot ser la central hidroelèctrica reversible, una infraestructura de dimensions gegantines plantejada entre els termes de Riba-roja, Flix, Ascó i la Fatarella. Es tracta d’un sistema que permet emmagatzemar energia en moments de baixa demanda i alliberar-la durant els pics de consum, utilitzant dos embassaments situats a diferent altitud. El projecte es troba encara en un estadi molt inicial, amb dues promotores interessades, però de fer-se realitat «pot atreure moltes altres indústries al seu voltant», segons afirma Barbero.
Tot plegat, sense deixar de banda d’altres sectors que facin possible una major diversificació econòmica, en àmbits com el turisme, la natura, la gestió forestal o el comerç.
Però per a créixer, cal també millorar les infraestructures existents, segons insisteixen des de la Ribera d’Ebre. És el cas de la C-12 i la N-420 pel que fa als eixos viaris, a més de la línia del ferrocarril, que funciona de manera molt precària i requereix d’una inversió important.
Una de les propostes que s’han posat sobre la taula recentment és la construcció d’un gran polígon industrial públic a la zona de la Ribera nord, d’unes cent hectàrees entre Ascó, Flix i Riba-roja, tres poblacions de llarga tradició industrial. La iniciativa, avalada pel Parlament en el marc d’una moció aprovada aquesta setmana per reivindicar les infraestructures necessàries per desenvolupar les Terres de l’Ebre, podria ser un dels projectes singulars i estratègics finançats pel Fons de Transició Nuclear. I és que una de les mancances detectades al territori és la falta d’una gran àrea que permeti la instal·lació de grans indústries, que requereixen de molt sòl per dur a terme la seva activitat.