La Reserva de Sebes inicia un ‘hacking’ amb arpelles

El projecte suposarà diversos beneficis per a les aus com el reforç poblacional o la possibilitat de garantir-los un major èxit de vida

05 julio 2021 10:00 | Actualizado a 05 julio 2021 10:08
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Reserva Natural de Sebes ha començat un ‘hacking’ amb polls d’arpella per tal de dur a terme una millora poblacional en espècies protegides a un espai també protegit.

Aquesta tècnica anomenada ‘hacking’ consisteix a criar polls de diferents espècies d’ocells en captivitat i alimentar-los fins que siguin capaços de fer-ho per ells mateixos. Amb aquesta iniciativa, es busca reintroduir les arpelles, i per fer-ho, els polls seran subministrats pel Centre de Recuperació de fauna de Vallcalent, que des de fa molts anys col·labora amb la reserva en aquest tipus de projectes.

Primerament, els polls es deixaran en diverses instal·lacions de nius artificials de la reserva on seran alimentats fins que al cap d’unes setmanes, quan ja hagin desenvolupat tot el seu plomatge de vol, puguin volar per sobre la zona. L’objectiu és que en el moment en què les aus volin, puguin quedar-se a la reserva o marxar i colonitzar el tram del final de l’Ebre. Segons explica Santiago Bateman, tècnic de l’àrea de conservació i projectes del Grup Natura Freixe, es busca que aquests ocells associen el punt de reintroducció amb un niu: «La idea és que quan tu portes els polls en aquestes instal·lacions, facin un ‘reset’ del seu comportament i associen aquest punt de reintroducció amb un niu. D’aquesta manera, busquem que un nombre d’exemplars determinat es pugui fixar en el lloc de reintroducció i puguin associar-ho a una zona de reproducció».

Aquest procés reintroduirà a la reserva arpelles, però el Grup Natura Freixe, també treballa amb altres espècies com xoriguers, que estan en caixes niu. A més, segons el tècnic, també s’ha buscat reintroduir l’òliba i destaca que en els pròxims mesos es tornarà a engegar un projecte de reintroducció de la Cigonya blanca al tram final del riu Ebre.

Beneficis del ‘hacking’

El ‘hacking’ arribarà a suposar múltiples beneficis per a la reserva natural i per als mateixos animals. Segons explica Santiago Bateman, el primer avantatge serà la possibilitat de tenir un control sobre l’alimentació de les aus. «D’aquesta manera, es pot garantir el seu èxit de vida. El ‘hacking’ permet assegurar-se que es desenvolupen bé i tinguin aquest èxit de vida més elevat». Explica Bateman, i afegeix que amb aquesta tècnica es podrà fer un reforça poblacional. a una zona «on determinades espècies no es poden trobar en una abundància considerable i d’aquesta manera volem generar una millora en la població».

A més, Bateman també destaca que aquest procés ajudaria a una millora genètica de la població d’arpelles. «Aquests polls, que provenen de diferents parts del territori, aporten nous gens a la població. Hi haurà una millora genètica de les poblacions d’aquí perquè aquest és el lloc és on es reprodueixen».

Comentarios
Multimedia Diari