La recollida d’aliments que cada any té lloc a Tortosa coincidint amb la primavera enguany s’haurà de fer amb alguns canvis: les mesures de prevenció que comporta la presència del coronavirus faran que en aquesta ocasió no es puga comptar amb l’ajuda de les persones voluntàries que habitualment conviden la clientela del Mercat i supermercats a col·laborar en la recollida.
Així ho han explicat els responsables del Banc d’Aliments, de Creu Roja Tortosa i de Càritas Tortosa, que han comparegut en una roda de premsa virtual juntament amb l’alcaldessa de la ciutat, Meritxell Roigé. El coordinador del Banc d’Aliments a les Terres de l’Ebre, Òscar Ologaray, explica que les circumstàncies fan més necessària que mai la crida per contribuir en la recollida: «abans de la crisi ja treballàvem per dignificar la pobresa, però és que ara, amb les conseqüències que la crisi sanitària tindrà en les famílies més vulnerables, aquesta recollida es fa més imprescindible encara», ha remarcat.
La campanya compta amb el lema «El voluntariat no hi podrà ser, però la necessitat sí que hi és!». I és que no hi podrà haver les persones voluntàries a les entrades dels establiments d’alimentació. En el seu lloc s’hi instal·laran uns maniquins amb el pitrall del Banc dels Aliments, una manera de recordar la importància de les persones que col·laboren de manera desinteressada en la iniciativa. Ologaray ha agraït el suport de la Federació Comercial i de Serveis Tortosa+, que ha cedit els maniquins.
Per contrarestar l’absència d’aquest voluntariat, la recollida s’allargarà a tota una setmana: del 30 de maig al 6 de juny. Com sempre, la crida fa referència a aliments de primera necessitat: oli, llet, llegum cuit i conserves.
L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, s’ha sumat a la crida, perquè qui puga aporte els productes que estiguen al seu abast. De la mateixa manera ha agraït la implicació de totes les persones que fan possible la recollida, des de les persones anònimes que fan alguna donació, passant pels voluntaris, fins als responsables de les entitats organitzadores, així com les empreses i institucions.
En aquest sentit, Roigé ha recordat que l’Ajuntament ha incrementat de manera notable els recursos que destina a les entitats assistencials per a l’atenció a les famílies més vulnerables com a efecte de la crisi sanitària: aquesta setmana ha signat un decret per fer una dotació addicional de 220.000 euros extres per poder atendre les necessitats socials derivades de la pandèmia.
Així, les aportacions extraordinàries van adreçades, d’una banda, als dos serveis que presta Càritas Tortosa: pel que fa al menjador social, els 38.000 euros previstos inicialment passaran a 76.000 euros. També es destinen 55.000 euros més al programa Tiquet Fresc, que d’aquesta manera s’incrementarà fins a 110.000 euros. Pel que fa a Creu Roja, els 11.000 euros corresponents al servei d’acollida integral passaran a 22.000.
D’altra banda, les subvencions per a atencions benèfiques a famílies també es dupliquen, de 57.000 a 114.000 euros, per a ajudes relacionades amb el lloguer, l’adquisició de productes farmacèutics, d’òptica o d’alimentació infantil, entre d’altres.
Finalment, augmenten en més del doble les ajudes d’urgència social lligades a la pobresa energètica, relacionades amb el subministrament elèctric, de telecomunicacions o de gas. En aquest cas passen de 37.000 euros a 96.000 euros, amb una aportació extra de 59.000 euros.