La confecció en paper ja és un Bé d’Interés Cultural Local d’Amposta

L’Ajuntament ha atorgat la distinció com un pas previ per declarar els vestits de paper com a Patrimoni de la Humanitat

21 abril 2025 12:00 | Actualizado a 21 abril 2025 12:00
Se lee en 1 minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

La creació de vestits en paper ja és un Bé Cultural d’Interés Local (BCIL) a Amposta. L’Ajuntament va aprovar per unanimitat la designació, durant l’últim ple ordinari. Així, fa un pas més per convertir aquest art en patrimoni immaterial de la humanitat.

La confecció en paper és un dels actes artístics i culturals més emblemàtics de la ciutat. Cada estiu, des de fa més de mig segle, es du a terme un certamen en el qual es cus indumentària únicament amb paper i sense adhesius, que només estan permesos en casos puntuals per als accessoris. Per la passarel·la hi desfilen verdaderes obres d’art dividides entre moda infantil, actual, època i fantasia que atreuen l’interès de moltes persones a cada edició.

Les modistes celebren que s’hagi aprovat la declaració de BCIL, ja que, apunten, fa valdre la feina que hi ha al darrere. A més de reconèixer el seu treball i contribuir al relleu generacional, esperen que la designació i la futura candidatura a la UNESCO impulsin la creació d’un museu permanent, una demanda històrica. Fins al moment, només els dissenys guanyadors passen a ser propietat municipal i exposats durant la Fira de Mostres o en moments especials com la commemoració dels 50 anys del concurs, quan es van fer una exposició al Museu Terres de l’Ebre.

Generalment, no hi ha més oportunitats per veure les creacions. Per això, les modistes reclamen una exposició permanent com la de Mollerussa. Creuen que així, a més de mostrar la feina de tantes hores, també es generarà un espai de dinamització que atraurà més gent a la ciutat.

El govern estudia possibilitats

L’Ajuntament manté que està estudiant com fer el museu, ja que seria necessari un espai gran per encabir els models, que poden arribar a ser de grans dimensions, i també unes condicions adequades perquè no es faci malbé el material principal. L’alcalde, Adam Tomàs, fins i tot en alguna ocasió ha plantejat la instal·lació de pantalles que puguin servir com un museu virtual on veure els vestits amb detall. De moment, però, tampoc s’ha anunciat com una mesura ferma.

Amb la declaració de BCIL, interpel·lat per l’oposició, l’equip de govern va reiterar que continua estudiant fer el museu, però, en tot cas, va posar sobre la taula que seria un factor clau davant la declaració de la confecció en paper com a patrimoni immaterial de la humanitat.

Unió per convertir-se en patrimoni mundial

Per a la declaració de patrimoni immaterial, Amposta s’ha aliat amb les ciutats de Mollerussa i Porto, que tenen esdeveniments relacionats amb vestits de paper, mentre que a Mollerussa es fa un certamen similar (i anterior) a l’ebrenc, Porto celebra una festa popular d’origen religiós en què es vesteixen amb paper i marxen fins al riu on es banyen. Davant les similituds i diferències dels actes i la dificultat de declarar tots els vestits, s’ha optat per demanar la designació per a l’activitat de confecció i no per a les peces en si. A més, amb la unió internacional, la petició podria avançar més de pressa.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari