L’any 1972 l’escola Puig Cavaller va obrir les portes a Gandesa. Des dels inicis fins a l’any 83 va acollir alumnes fins al 8è curs, amb l’assistència d’alumnes d’arreu de la comarca, complint així amb una important tasca educativa en el territori. Amb els anys, els diferents sistemes educatius, la forma d’ensenyar i els canvis socials, l’escola ha anat evolucionant fins a ser un pilar de la localitat. Actualment, el centre ja no rep tants alumnes d’altres municipis, que tenen les seves pròpies escoles, però si alumnes estrangers, contribuint així a la multiculturalitat de Gandesa.
«En 50 anys la manera d’ensenyar ha canviat molt, especialment en els últims», explica Sònia Puey, actual directora del centre, recordant com l’àmbit educatiu ha sofrit grans canvis els últims dos anys a causa de la pandèmia. «Aplicàvem un model educatiu on agrupàvem alumnes de diferents edats, però la Covid ho va fer trontollar tot», afirma la directora detallant que mai es va deixar de donar suport i classes als alumnes durant el confinament. «Vam haver de tancar físicament, no obstant això, el cap i el cor sempre van estar oberts per entrar a casa de les famílies i acompanyar els xiquets».
Com molts centres, l’Escola Puig Cavaller preveu adquirir la normalitat el pròxim curs. El centre continuarà aplicant el mateix model educatiu tenint en compte el xoc cultural del municipi, en català, respectant la diversitat i implicant-se en les necessitats i la formació de futurs ciutadans amb capacitat d’adaptació.
Per dur a terme això, s’ha buscant la forma de modernitzar-se i mirar per les necessitats futures. «Des de fa set anys, hem obert la finestra al món, hem sortit de la comarca, hem anat provant maneres de fer i treballar per buscar d’adaptar-nos al que puguin necessitar els alumnes per al dia de demà», assenyala Puey, afegint que «Posem l’alumne al centre perquè sigui el protagonista. Volem que l’avaluació sigui formativa i formadora, que acompanyi. No que només qualifiqui».
50è aniversari
Per celebrar l’efemèride, es va organitzar una festa on van participar alumnes, docents i representants polítics. El 18 de juny tots ells es van reunir, acompanyats pels gegants i grallers de Gandesa, per fer un acte que va començar amb els parlaments de Carles Luz, alcalde de Gandesa, Joaquim Sabaté, representant de l’AMPA i la directora de l’escola.
Així, es va trobar tota la comunitat educativa que ha format part d’aquest mig segle d’història de l’escola en una celebració que va acabar amb un sopar de germanor al pati de les escoles velles. «Va ser un dia molt emocionant i festiu. Poder obrir l’escola per a tots i poder-nos retrobar va ser molt bonic».
Anteriorment, es van fer altres actes de celebració com una bicicletada i una festa de l’espuma.