Joan Panisello: la vida creada a través del fang

Premi Grifonet. Òmnium Cultural guardona el ceramista jesusenc per la seua trajectòria artística però també per la lluita pel territori ebrenc

09 diciembre 2020 10:40 | Actualizado a 10 diciembre 2020 10:24
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Malgrat la preconcebuda idea de la necessitat de solitud d’un artista, el ceramista Joan Panisello ha basat en tres verbs molt poc solitaris el seu treball i la seua vida: estimar, xalar i compartir. «En realitat avui m’esteu donant un premi per tot el que he xalat a la vida», expressava emocionat recollint el Premi Grifonet, ahir al matí a Jesús. Acompanyat de la seua dona Joana, del seu fill Moisès i envoltat d’un bon grapat d’amics i artistes, durant el guardó es confirmava una vegada rere una altra que Panisello ha fet llargament les tres coses, estimar, xalar i compartir, durant tot el seu recorregut artístic i vital.

«Rebre el premi a casa et permet compartir-ho amb els que tens més aprop. Tots em coneixen molt i hem compartit moltes coses, i ens hem reforçat mútuament. Avui ha sigut potser el dia més emotiu de la meua vida. Aquí vaig estudiar i en aquest pati he vist créixer les palmeres... Estic molt satisfet del meu poble i del meu territori», declarava agraïnt el premi des de l’emblemàtic i estimat espai ImmArt de Jesús.

El ceramista Joan Panisello (Jesús, 1944) és un dels ebrencs més internacionals. La seua obra és coneguda als cinc continents mitjançant més de 1.000 publicacions arreu del món escrites entorn a la seua obra. També per les més de 300 exposicions fetes en diversos països, sent set cops Convidat d’Honor, així com per les més de 90 peces exposades entre 40 museus, fundacions, fons d’art i col·leccions públiques. Ha rebut una trentena de premis, la meitat dels quals són internacionals.

Darrerament el ceramista ha sigut notícia pels 11 llibres que s’han editat a Romania al llarg dels set anys que Panisello ha acudit a sis ART CAMP internacionals Vlaicu Ionescu i el setè al Salonul National de Literatura si Arta ‘Rotonda Propilor Aprinsi’ a Ramnicu Valcea al maig del 2016, organitzat per escriptors, poetes, periodistes i artistes plàstics. En aquesta ocasió Joan Panisello va rebre el Premi per a les Arts Plàstiques. La major part dels llibres s’han editat en romanès, alguns en espanyol i altres en edició bilingüe.

El ceramista va anunciar ahir que farà una important donació d’obres seues al poble de Jesús. Panisello ha sigut així mateix docent d’arts plàstiques de moltes generacions d’ebrencs i una persona molt coneguda en l’àmbit social, també pel seu catalanisme i per la seua lluita activa pel territori a través de la Plataforma en Defensa de l’Ebre.

El Premi Grifonet s’atorga a una persona que per la seua trajectòria cultural o científica i per la importància i exemplaritat de la seua tasca intel·lectual, social o humana, haja contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural, social o científica de les Terres de l’Ebre. L’escultura del Premi Grifonet és també obra de l’excepcional artista tortosina Cinta Sabaté.

En aquest sentit Dolors Róo, presidenta d’Òmnium Cultural a les Terres de l’Ebre, va destacar de Panisello el seu compromís per la llengua, l’educació i el país, tot precisant que aquest és el primer Grifonet entregat a un artista. Róo va explicar que Òmnium Cultural començarà el 2021 amb molta empenta, ja que es compleixen els seus 50 anys a les Terres de l’Ebre. El guanyador del Premi Grifonet de l’any passat, en aquest cas el president d’Òmnium Jordi Cuixart, va fer arribar a Panisello unes emotives paraules en forma de carta, precisament explicant que la ceràmica l’ha acompanyat cada dia des de la presó.

L’acte d’ahir, amb les corresponents mesures de seguretat contra la Covid-19, va comptar amb una delicada actuació de Pili Cugat i Carlos Lupprian, també amics de l’artista, i una bonica glossa de la trajectòria de Panisello feta poema a mans de Dolors Queralt i Emigdi Subirats. Va ser un matí de fred i molt de vent, però mai tan intens com per apagar la flama de la cultura i dels artistes que estimen, xalen i comparteixen per mantenir-la viva.

Comentarios
Multimedia Diari