«Hauria d’haver-hi més fires com Mestràlia per tot el territori»

Campredó va acollir durant tot el cap de setmana la Fira de Lutiers i Constructors Artesans, un punt de trobada cultural i lúdic entre músics i fabricants amb expositors, tallers i programació de concerts

08 julio 2024 08:36 | Actualizado a 08 julio 2024 08:42
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ja des de l’entrada a l’Entitat Municipal Descentralitzada de Campredó es podia escoltar música d’arrel. El so, provinent dels instruments que provaven una quinzena de lutiers, ha estat precisament el protagonista del cap de setmana amb la celebració de la Fira Mestràlia.

Fa 16 anys que aquesta fira reuneix artesans amb persones que volen comprar i conèixer com es fabriquen els instruments, resoldre dubtes i poder provar-los. Això fa del Mestràlia una fira gairebé única a Catalunya i també una oportunitat per aprendre el valor d’aquestes peces artesanes que es caracteritzen per ser de gran qualitat i que poden costar, fins i tot, setmanes de fer.

De fet, aquest és un dels punts clau que més destaquen els assistents a la fira, tant els músics que volen comprar, com els creadors. Ho destacava el pregoner d’enguany, l’experimentat lutier especialitzat en instruments tradicionals, Xixo, qui, per cert, ha estat l’encarregat de construir tabals per a les colles de Diables d’Amposta i la Ràpita.

$!La Fira té també una destacada programació de concerts. foto: J. Revillas

«Hauria d’haver-hi unes quantes fires més com aquesta per tot el territori», deia l’artesà. En la mateixa línia, German Cabrera, qui es dedica des de fa gairebé una dècada a la fabricació de percussió, afirmava que «és d’agrair tenir aquest espai, poder sortir al carrer i que la gent pugui trobar els instruments tradicionals. Venir i provar els instruments in situ és un valor afegit».

Cabrera desataca també que per als lutiers, el Mestràlia és una fira molt positiva, «molt esperada, per mi la més important que es fa a Catalunya del sector de la construcció d’instruments. Estem molt ben acollits i es creen sinergies molt guais amb músics i constructors que compartim inquietuds».

La Fira no només destaca per l’intercanvi entre clients i fabricants, també «és el lloc ideal perquè hi hagi contacte directe amb altres lutiers» destaca el creador mexicà establert a Roquetes, Ivan Orduña, afegint que «amb una conversa, et pots adonar que allò que fas d’una forma, potser ho pots fer d’una altra molt diferent, és una convivència molt sana, sense competència, t’aconsellen i es pot aprendre l’un de l’altre, això és el millor entre lutiers».

Festa i tradició

Tot i que a primera vista pugui semblar una fira professional o molt especialitzada, Mestràlia s’ha convertit en tota una festa. La part més artesana conviu amb altres activitats com tallers, exposicions i concerts que van més enllà de la música d’arrel, com el que va oferir Mar Pujol dijous.

Durant tot el cap de setmana han passat per la fira propostes contemporànies com Pepet i Marieta, Alícia Rey, Dan Peralbo i El Comboi o Miquel Segarra & els Funiculars Somnàmbuls, que han tret més d’un a ballar al mig del carrer.

Comentarios
Multimedia Diari