La preservació dels ecosistemes fluvials és clau per a la salut ambiental del territori. Actualment, però, aquest tipus d’hàbitats han de fer front a diferents problemàtiques (provocades en gran part per causes relacionades amb l’acció humana) que fan que cada vegada siguin més vulnerables. El projecte Grup de Natura Freixe ‘Fluviatilis. Custòdia per a la resiliència’, planteja aplicar solucions basades en la natura perquè els ecosistemes s’adaptin millor al canvi climàtic. Una iniciativa que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència amb fons europeus.
Una de les últimes accions que s’han dut a terme a la Ribera d’Ebre ha estat una formació específica dirigida a professionals del sector ambiental sobre restauració d’ecosistemes fluvials, en el que han pres part una vintena de persones d’arreu de l’Estat.
El curs s’ha estructurat en tres blocs teòrics impartits per expertes del Centro Ibérico de Restauración Fluvial (CIREF) i una pràctica a camp guiada per l’empresa Naturalea. S’ha dissenyat per proporcionar una visió integral de la restauració fluvial, des de la comprensió de l’estructura i el funcionament d’un riu, passant per la identificació dels seus impactes, per comprendre les raons de la degradació. Finalment, s’ha fet el projecte de restauració.
L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece) i l’Ajuntament de Flix han col·laborat amb els treballs previs a la zona de pràctiques, on s’han aplicat tècniques de bioenginyeria del paisatge, amb plantes vives en combinació amb materials inerts. També es van aplicar tècniques per consolidar l’estructura del sòl oferint protecció davant les avingudes, les pluges torrencials o l’efecte erosiu de les aigües d’escorrentiu amb diferents elements naturals, com malla de coco, feixines vives i troncs.